Världsnaturfonden (WWF) meddelar att 60 procent av världens vilda djur har försvunnit på 44 år. Detta beror på den mänskliga faktorn. 

WWF: I sin årliga rapport under namnet ”Living Planet” presenteras detaljer kring vilda djur som fåglar, fiskar, groddjur, reptiler och ryggradsdjur som försvunnit mellan åren 1974-2014. 

Rapporten indikerar en unik nedgång av vilda djur, inte minst i de tropiska zonerna. Studieresultatet från Zoological Society som har sitt huvudkontor i London bygger på uppföljningen av 16400 djur (4000 arter). 

-Att skydda naturen handlar inte bara om att skydda tigrar, pandor och valar, säger Marco Lambergini, WWF-chef. Det har en vidare betydelse.  ”Ett destabiliserat klimat, uttömda oceaner, förstörd mark, utarmade skogar är större orsaker till detta och som måste bekämpas. Människor berövar sig själva den biologiska mångfalden på jorden genom att utrota andra arter och kan därför inte skapa sig en sund och blomstrande framtid ”

Det finns en fruktansvärd obalans för Karibien / Sydamerika. Dessa regioner förlorade nästan 89 procent av den vilda djurpopulationen på 44 år. Nordamerika och Grönland visade en bättre bild med en förlust på 23 procent, medan Europa, Nordafrika och Mellanöstern förlorade 31 procent.

Lambertini konstaterar behovet av att omedelbart flytta till neutrala samhällen vad gäller CO2, för att vända på den nuvarande situationen i naturen. Vidare är ren energiproduktion och förbättrade jordbrukstekniker medel för att uppnå målet. Mark och hav bör med andra ord återställas.

Kurdaktuellt.se