Stäppturkarnas vilda härjningar i centrala Asien ledde redan 722 f.Kr. till att Kina började bygga världens största byggkonstruktion i omgångar, den kinesiska muren, för att skydda sig mot stäppturkarnas tyranni. Hunnerna som också var ett turkiskt folk från Centralasiatiska stäpperna vällde in i östra Europa och i Mesopotamien (dagens Mellanöstern) 370 e.Kr. De vilda turkarna härjade och plundrade både östra Europa och Mesopotamien. Denna plundring och härjning med rövaren Attila i spetsen orsakade Romarrikets fall senare. De vilda stäppturkarna raserade dåtidens civilisation med dagens Italien med omnejd. Det här ska vara en av anledningarna till att Europa gick i mörka medeltiden enligt historiker.

På 1200-talet vällde nya mongoliska stäppturkar in mot Europa och Mesopotamien. Massmördaren Djingis Khans mongoliska efterträdare invaderade Mesopotamien och totalförstörde bl. a. världens då största biblioteket, Visdomens hus, i Bagdad. Även hela staden ödelades liksom andra städer brändes och plundrades. 800 000 människor sägs ha förlorat livet under denna vilda härjning. Civilisationens förfall i öst var ett faktum. 

Osmanska turkar som var ett annat stäppturkfolkslag gjorde inte saken bättre från 1300-talet och framåt. Genom invasion, massmord, ockupation av andra områden och folk orsakade de nya mörka tider för civilisationens utveckling. Östromerska riket (Bysantinska) föll sönder på grund av stäppturkarnas vilda och barbariska krigståg 1453. Efter erövringen avlades kristna barn för att bli yrkessoldater åt turkar. I 400 år var boktryckarkonsten förbjudet i hela våldsriket- allt för att hindra utvecklingen.

Turkiets turkar som tog över massmordsstafetten i början av 1900-talet överträffade sina bröder från stäppen eftersom teknologiska uppfinningar och industriella verktyg från Europa liksom statlig organisation förenklade massmord, massvåldtäkter och massdeporteringar. 500 tusen kurder har likviderats sedan dess, 2 miljoner armenier, 500 tusen assyrier och syrianer massmördades, 1 miljon greker deporterades från fastlandet under 20-talet. Förövarna var ättlingar till stäppturkarna från Centralasien men benägenheten för våld och mord hade etsat sig kvar. Lika originell som för 3 tusen år sen.

Europas militära förstärkning tack vare industrialiseringen stoppade turkarnas erövringar och härjningar utanför vad som blev ”Turkiet”. Men merparten av kurder blev kvar inom dess gränser. Så det är detta folk som drabbas av samma brutala metoder som världens civilisation genomgått i tusentals år. Det är detta folk som får ta hela smällen åt hela världens räkning. Det är detta folks motstånd mot denna fullständiga brutalitet som blir föremål för våldet och det är detta folk som ropar på hjälp från de återstående mörka fast fria vrån som hålls intakt med kurdiskt blod och svett.!

Ropet hörs nu från de belägrade städerna Cizir, Sur, Nisebin med flera. De törstar efter frihet som miljarder andra gör. Omvärlden kan välja att blunda för folkmordet och förtrycket men den ska komma ihåg att denna värld aldrig kan bli fri utan kurdernas frigörelse!