Södra Kurdistans (norra Irak) kurder skulle bojkotta nationella folkräkningen i Irak som redan är försenad om staten utesluter etniska identiteter, sade en högt uppsatt regional tjänsteman på onsdagen.

”Om en hänvisning till etnicitet tas bort från enkäten kommer regionen Kurdistan förmodligen inte delta i folkräkningen”, säger Osman al-Senaidi, planeringsminister i den autonoma regionala regeringen. ”Denna fråga handlar inte bara om kurder, men också om turkmener och andra minoriteter”, sade han och tillade att ta bort hänvisningen skulle vara ”ett klart brott mot konstitutionen”.

Senaidi reagerade på en artikel som publicerades denna vecka i As-Sabah, där Bagdads planeringsminister, Ali Baban, vågade möjligheten att ta bort frågan om etnicitet. Ministeriet har officiellt bekräftat att till AFP, men sade också något slutgiltigt beslut om en sådan åtgärd skulle vara en fråga för parlamentet.

Den 3 oktober 2011 sköt Iraks regering återigen upp sin första folkräkning på mer än två decennier på grund av politiska gräl om omtvistade områdena i landets norra delar, sade en ställföreträdande minister i söndags. Datumet för folkräkningen sattes upp till 5 december 2011, efter att flera ursprungliga folkräkningar inte gått igenom sedan 2007.

Problemet gäller främst en del av mark i norra Irak (Kurdistan), frågan om Kirkuk och Nineveh provinserna som gränsar till autonoma Kurdistan regionen. Kurdiska myndigheter hävdar att dessa ingår i KRG:s gränser och Bagdad å sin sida insisterar att det bör administreras av federala staten.

Det finns farhågor om att tvisten, särskilt den om oljerika staden Kirkuk kan utlösa en öppen konflikt. För att minska spänningarna i det omstridda området har den amerikanska militären genomfört gemensamma patrulleringar och bemanningar av checkpoints med irakiska armén och kurdiska Peshmerge styrkor.

Den sista folkräkningen, 1987, fastställde en befolkningsmängd på 16 miljoner men internationella organisationer uppskattar nu siffran till omkring 30 miljoner.

Kurdaktuellt.se