HPG:s press kontakt-center förtydligar konsekvenserna av sammandrabbningarna med turkiska och iranska militären under oktober månad i sitt uttalande.

Behdinan: HPG påpekar Turkiets upptrappning av våldet i Kurdistan och sade: ”Isoleringen mot våra ledare och politiker samt statsterrorn mot vårt folks rättmätiga krav fortsatt med oförminskad styrka och besvarats med brutala attacker mot våra gerillastyrkor. Det förs också, utan avbrott, en psykologisk krigföring genom press och etermedia. Därigenom har det gott så långt att man trampar på mänskliga rättigheter och moraliska värderingar i grova kontraster till ett demokratiskt samhälle.”


Enligt meddelandet genomförde gerillan 52 olika åtgärder under oktober och 166 turkiska soldater, 22 poliser och tre byvakter dödades till följd av det. 15 militära fordon har förstörts och 11 skadades. Antalet flyganfall som genomfördes av den turkiska armén steg till 43.


HPG underströk att turkiska styrkor ”har mördat 36 heroiska frihetskämpar ur kurdiska folket genom napalm bomber och kemiska vapen. Dessutom har de fortsatt att organisera lynchning och försök till massakrer mot vårt folk vilket visar deras aggressivitet. De har på samma gång utökat restriktionerna, tortyr och utpressning mot vår ledare APO” hette det i uttalandet.


Det totala dödstalet för gerillan i oktober månad uppgår till 66 män och kvinnor.

Kurdaktuellt.se