PIK uttalar skarp kritik mot Turkiets okonventionella metoder under jakten på ”KCK medlemmar.”

Turkiet har gripit tusentals människor, främst kurder, under de senaste åren för aktiviteter och tillhörighet till KCK. Dessa definieras som politiska brott. I själva verket under det senaste decenniet greps omkring 12.000 människor, huvudsakligen kurdiska medborgare, och dömts enligt landets svepande lagstiftningen mot terrorism. Gripandena har ökat under de senaste tre åren, med nästan fyra tusen gripanden under de senaste 30 månaderna slår det rekord.

De senaste uppmärksammade gripandena är författare och förläggare Ragip Zarakolu och statsvetare, professor Busra Ersanlı, som greps den 28 oktober i den fortsatta verksamheten som riktar sig mot Kurdistans samhälls Union (KCK) medlemmar och supportrar. De senaste arresteringarna har provocerat utbredd ilska inom landet och skapat protester internationellt. T o m intellektuella inne i Turkiet har höjt sina röster mot förföljelsen av sina kollegor och tog till det ovanliga metoden att organisera en vaka utanför domstolsbyggnaden i Konstantinopel för att uppmärksamma fallen.

Tidigare genomfördes en våg av arresteringar i flera distrikt i Konstantinopel den 4 oktober då totalt 92 personer fördes till polisens förvar på grund av påstådda medlemskap i KCK, den paraplyorganisation som omfattar Kurdistans arbetarparti (PKK) och många andra kurdiska civila samhälle och kulturella organisationer.

Det är helt uppenbart för alla som intresserar sig för den turkiska politiken att det här är ingen enkel juridisk process, men åtgärderna är mycket politiserade som syftar till att kriminalisera kurder och politiskt oliktänkande i allmänhet under vad som är en avgörande under en period då det styrande AKP utarbetar en ny konstitution.

Kurdaktuellt.se