Händelserna i Roboski i Sirnex provinsen i norra Kurdistan (östra Turkiet) har nu fått även åklagare och domare i Turkiet att reagera med en uppmaning till de ansvariga att avgå.

Ankara: Den största organisationen av åklagare och domare i Turkiet, YARSAV, utfärdade ett pressmeddelande och uppmanade de ansvariga för Roboski händelserna att avgå och begärde också om en redogörelse för fallet.

YARSAV betonade den sorg händelsen må ha orsakat folket på grund av massakern av 35 ungdomar, varav 17 minderåriga och konfronterade de ansvariga att följa demokratins regler och lagar som bildas av guvernörer och fortsatte:

”Respekt för mänskliga rättigheter var överlägsna lagar och principerna för rättsstat, som är väsentliga för en demokrati, försvagades en gång till med den senaste händelsen i Turkiet. Rätten till liv var utan avseende som vi alla bevittnat i det senaste fallet. De ansvariga måste stå till svars och avgå utan att vända denna smärtsamma händelse till ett vanligt fall och utan att låta politikerna att använda det som bara ett annat material i sina politiska argument.”

Kurdaktuellt.se