Indiens första ambassadör att utses till Irak under de senaste nio åren gjorde igår sitt första besök i den kurdiska regionen, för att träffa president Masoud Barzani samt för att diskutera ekonomiskt partnerskap med den kurdiska regionala regeringen (KRG).

”Jag ville gärna komma och se situationen i denna region med egna ögon”, sade ambassadör Reddy.

Den tre dagar långa besöket blir ambassadör Reddys första resa till Kurdistan regionen sedan han tillsattes till posten som ambassadör i Bagdad i augusti i förra året. ”Denna resa var ett steg mot att utveckla relationerna mellan republiken Indien och den kurdiska regionen”, tillade han.

I mötet med president Barzani, tackade ambassadören honom och Kurdistans regionala regering (KRG) för det varma välkomnande som erbjuds till de indier som vistas i kurdiska samhället i Kurdistan, och han berömde regionens ledarskap för sin vision för att uppnå goda framsteg. Han talade också om sin regerings önskan om mer samordning i investeringar i den ekonomiska sektorn.

”Jag ville gärna komma och se situationen i denna region med egna ögon”, sade han och tillade ”Vi skulle bli mycket glada över att samarbeta med den kurdiska regionen i en mängd olika områden, och vi hoppas att vi kan dela vår kunskap med människorna i regionen. ”

President Barzani bekräftade Kurdistans önskan om att ha ett ömsesidigt givande relation med folket och regeringen i Indien och sa att han kommer att diskutera med KRG ministrarna om ett potentiellt samarbete.

Ambassadören talade också om de historiska band som går i anslutning i kurdiska och indiska folket och belyste betydelsen av Indiens första premiärminister Jawaharlal Nehrus i propaganda för orättvisa och förtryck som ålades den kurdiska nationen redan på 1920-talet, även innan Indien själv hade vunnit sitt eget oberoende. Ambassadören sade vidare att premiärminister Nehrus ständiga kamp för kurdernas rättigheter inte har blivit bortglömd och att det är en bra grund för att bygga mer robusta relationer idag.

Båda sidor diskuterade även den senaste utvecklingen i Bagdad och i regionen, och de kom överens om att presidentens krav på en nationell konferens i Kurdistan skulle vara ett bra första steg mot att lugna den politiska kris som hotar Iraks stabilitet.

Chefen för KRG:s utländskarelations-minister Falah Mustafa diskuterade i ett separat möte med ambassadör, Reddy, Kurdistans öppenhet för det internationella samfundet och betonade dess generösa investering lagstiftning och ekonomiska politik, och menade att de har hjälpt till att locka stora utländska direktinvesteringar under de senaste åren.

”Kurdistan är öppen för företag, och vi tror starkt på att stödja den privata sektorn eftersom den spelar en viktig roll i att stärka vår ekonomi”, sade han. Ministern uttryckte också sin förhoppning om att den indiska regeringen och näringslivets delegation skulle komma till den kurdiska regionen för att delta i en tvådagars ekonomiskt forum med kurdiska bolag inom en snar framtid.

På tal om potentiella samordningar inom sektorn för högre utbildning, sa ambassadören: ”Det finns många privata indiska skolor som har en internationell kompetens och vi hoppas att vi kan samarbeta med Kurdistan för att stödja dess utveckling, vare sig det är inom utbildning, medicin, yrkes- utbildning, jordbruk och andra sektorer. ”Några kurdiska studenter utövar redan högre utbildning i Indien, och båda sidor enades om att arbeta tillsammans för att öka deras antal i framtiden, särskilt genom KRG:s ”Human Kapacitet” utvecklingsprogram.

Under sitt besök turnerade den indiska ambassadören i Hewler (Erbil) och träffade medlemmar av den indiska befolkningen i Kurdistan och flera andra tjänstemän inom KRG, bl.a. ministern för planering Dr Ali Sindi, hälsominister Dr Taher Hawrami och guvernören i Erbil, herr Nawzad Hadi.

Kurdaktuellt.se