Ledare från Kurdistans demokratiska parti (KDP) tillkännagav att ledningen i Kurdistans regionala regering möjligen kan utbytas med dess allierade Kurdistans patriotiska union. Denna förskjutning kommer enligt ett strategiskt avtal mellan de två härskande kurdiska partierna.

PUK:s styrelsemedlem och KRG premiärminister Dr Barham Salih kommer snart att avsluta sitt ordförandeskap för KRG: s sjätte regering. En medlem från KDP bör forma och bära lasten för de kommande två åren, föreslog rapporten i förra veckan. Denna ommöblering bör utnyttjas, så att det också inkluderar parlamentets talman, som nu innehas av Kamal Kirkuki, även han en KDP medlem. Ännu har inga kandidater nominerats till dessa poster. Parterna måste senast i slutet av oktober lösa detta problem, om övergången skall ske enligt överenskommelsen i början av november sa Mahmoud Muhammed i en intervju för tidningen Gulan.

”Frågan är inte om huruvida det är KDP:s tur och rätt, utan det handlar om en överenskommelse mellan KDP och PUK som sätter två års styrande för varje part. Efter nästa månad är det dags för denna förändring”, sade Muhammed i en intervju med Gulan tidningen.

KDP har ännu inte diskuterat denna fråga officiellt i sitt möte, sade Chinar Saad Abdullah, en medlem av KDP ledarskap. Men hon konstaterade att majoriteten av KDP ledarskapets ledamöter enats om att partiet bör leda KRG under de kommande två åren.

Men talesman för PUK:s politbyrå, Azad Jundiyani, meddelade att hans parti är bunden till det avtal som de tecknat med KDP under 2004, bland annat om premiärminister posten. Han noterade att denna förändring måste komma efter diskussioner med KDP president Massoud Barzani och PUK: s generalsekreterare Jalal Talabani.

”Förändringen av posten som premiärminister bör vara till förmån för det allmännas intresse”, sade Jundiyani i sitt uttalande för Aknews den 28 september. Han nämnde också kompromisset från hans parti när de avböjde att ta över presidentposten efter Nechirvan Barzani (ledare för KDP och förre detta KRG premiärminister under 2007). Som då

tillät honom att fortsätta i sin befattning till fördel för folket i Region Kurdistan.

”Men vi kan inte hitta några problem att tala om frågan om att lämna över premiärministern inlägg i media. Relationerna mellan de båda parterna är mycket starkare än att skakas av media”, tillade han.

Kurdaktuellt.se