Jag tycker att denna rubrik passar Turkiets statminister Tayyip Erdogan alldeles utmärkt. Varför är det så? För att när han är utomlands förespråkar han om demokrati men när han återvänder hem uttalar han sig som en diktator.

I två veckor har han varit på resande fot; först var han i Egypten, Libyen och sen i USA. I Egypten, riktade han blicken mot sina gamla kompisar Mubarak och Asad och sade: ”Diktatorer som inte lyssnar på sitt folk har ingen chans att sitta kvar vid makten.” Det stämmer bra! Sedan sade han: ”Palestinier måste få egen stat och sina rättigheter.” Det är också rätt och jag håller med honom. Han hade samma version i Libyen, man tror att han är arabländernas nya sultan. I Newyork, FN spelade han ett demokratisk ledare. Oj oj! Vilken roll han har, som världens bästa skådespelare. Är det inte så?

Svaret från min sida är, ja! För att när han spelade sin roll så förträffligt utomlands, gick hans militär och polis bärsärkagång i Kurdistan. Tiotals civila människor dödades. Xortek i södra Kurdistan dödades 7, Semdinli 4, Batman 3, Cewlig (Bingol), Karliova 1… Några hus har förstört (Semdinli och Perwari), 400 BDP medlemmar och fyra 4 valda borgmästare har gripits. Kurdistans skogs har bränts, människor fängslats, olagliga husrannsakan genomförs, hus plundras, gas-bomber användes mot barn och kvinnor mm… Osmanska sultaner var mildare än Erdogan. Han är på väg att bli den nye Hitler.

Det är synd om turkar eftersom de har en ledare som Erdogan. Hans regering använder skattepengarna till ett onödigt krig. Varje dag bombarderar turkiskt stridsflyg Kurdistans berg, skog och byar. Om dem kunde använda de här pengarna till utbildning, äldreomsorg, skolor, sjukhus, fabriker och försäkringar mm. så skulle folket få en mycket drägligare tillvaro än de har idag och slippa utvandra till Europa. Men tyvärr lever många människor under alla samhällsnormer i dagens Turkiet idag.

Erdogan kan drömma om en sultans liv och makt men jag vill påminna honom att sultaner inte var demokratiska, dem gav folket bara sorg och fattigdom. Slutligen när statskassan var tom, tiggde de utomlands därigenom splittrades osmanska riket till små bitar. Det kan bli samma scenario igen…

Şoreş REŞÎ

Kurdaktuellt.se