Nyhetsbyrån DİHA: språkforskaren Noam Chomsky påpekade att det skulle framkalla ännu fler tragedier om Turkiet försöker att lösa den kurdiska frågan med militära medel. Det finns ett behov av att hörsamma kurdernas legitima krav, sätta de på dagordningen och föra uppriktiga förhandlingar”.

Noam Chomsky, som anses vara en av världens största levande tänkare, uppgav att den kurdiska frågan i Turkiet är i grunden ”en fråga som rör de mänskliga och medborgerliga rättigheter för det kurdiska folket som har blivit utsatta för brutalt förtryck under mycket lång tid”.

Noam Chomsky som talade till Özgür Politika tidningen, manade turkiska staten att ge upp försöker att lösa det kurdiska problemet med militära metoder. Han påpekade att förhandlingarna skulle vara det enda sättet att stoppa konflikten och förhindra att problemet blir ännu mer våldsamma. Han anmärkte också att internationella institutioner och Europeiska unionen skulle kunna göra en sådan process enklare. Dock bör de berörda institutionerna göra ett val när det gäller att ta en roll för lösningen, tillade Chomsky.

Om tystnaden som råder kommenterade han som följande: ”Västerländska regeringar om de civila dödsfallen i Xortek regionen och Qendil är ganska ”normala”, betonade Chomsky att de relevanta befogenheterna, ofta ger ett direkt och allvarligt bidrag till sådana brott.

Angående USA:s roll i den kurdiska frågan sa Chomsky följande alternativ, ”Medan det kurdiska territoriet upplevde en fruktansvärd massaker på 1990-talet flyttade de västerländska länderna sitt bistånd till denna grymhet i högre utsträckning. Den amerikanska militärens stöd till Turkiet under 1997 översteg tidigare mängder, stödet gavs sedan i början av operationen som genomfördes för att kväsa upproret fick då mer krut. Dessutom räknar jag inte att Israel och Egypten här att de måste utvärderas i en separat kategori. Och nästan alla de brott som begicks under den perioden var täckta.''

Krdatuellt.se