Kommunalråd för BDP, Yildirim Ayhan, avled i går efter att han blev skjuten av turkiska soldater som sköt skarp mot kurdiska demonstranter.

Den 25: augusti uppgavs att en fredlig marsch skulle äga rum. Vi vill därför uppdatera våra läsare om budskapet för demonstrationen genom följande citat:

”Vi är emot att döda civila, vi är emot blodsutgjutelse av unga människor och vi är emot de som förstör naturen”, sa dåvarande ordföranden för KESK, Seyfettin Polat.

Yildirim Ayhan deltog själv i denna fredliga marsch tillsammans med hundratals andra demonstranter i protest mot den pågående turkiska terrorn i södra Kurdistan. Där drabbade turkiska soldater med kurdiska demonstranter varpå oproportionerlig tårgas sköts mot samlingen först och sedan sköts det rentav skarpt mot demonstranterna. Denna våldshandling aktualiserar än en gång frågan om varför den turkiska militären, och särskilt regeringen och generalerna i Ankara väljer att utöva våld mot en obeväpnad skara som tågat för fred och demokrati?

Trots att Yildirim Ayhan sköts till döds av turkiska soldater bibehåller kurder sin önskan om fred och demokrati.

Den internationella reaktionen är fortfarande försvinnande liten, trots att turkarna har utövat militära attacker mot civila i södra Kurdistan i nästan två veckor.

Kurdaktuellt.se