Fred och Demokrati Partiet (BDP) har slutfört sina förberedelser för dess 2:a kongress den 4:e september.

Kongressen kommer att öppna under parollen ”Vi hälsar Demokratiska autonomin och demokratiska republiken” och kommer att tillägnas åt den mördade Wan provinsens kommunfullmäktige Ayhan Yildirim. Kongressen kommer att äga rum i en tid av intensiv och bitter utvecklingen och det syftar till att skapa en effektiv, konsekvent och arbets-centrerade rådet inom BDP partiet. Kongressen kommer att välja 80 permanenta och 40 suppleanter till parti rådet. Tidigare vice ordföranden Mahmut Alınak har ansökt om ordförandeskapet, men det förväntas att Selahattin Demirtas och Gültan Kışanak väljs till ordförandena för kongressen.

Ändringarna om lagstiftning och program för kongressen förväntas vara baserade på den ”demokratiska autonomi” som deklarerats av DTK (Demokratiska samhällspartiet kongressen). Faktum är att ”demokratisk autonomi” förslaget kommer att ha en speciell plats i kongressens diskussion. Förutom Ayhan Yildirim, kommer kongressen minnas också kurdiska politiker som Hüsnü Ablay, Cihan Deniz, Mazlum Dogan och Sema Yuce som är symboliska namn för den kurdiska kampen.

Inbjudan till kongressen har upprättats i både kurdiska och turkiska språk och man tror att många politiska partier, företrädare för icke-individer, utländska delegationer kommer att delta i mötet. Även turkiska MIT (Nationella Underrättelse Organisationen) samt f.d. statssekreterare väntas delta i kongressen.

Medan över 60 lokala och utländska press representanter har bett om ackreditering till kongressen, har BDP för första gången tillämpat embargo på en media utlopp. Eftersom dagstidningen Yeni Safak som har riktat skarp kritik mot partiet och kurdiska politiker under de sista månaderna av konflikten. En nyligen publicerad artikel löd med rubriken: ”Du är mördaren”, och syftade på BDP!

Kurdaktuellt.se