Ännu i skrivandets stund har det inte förekommit några uppgifter om döda eller skadade från PKK kontrollerade områden som angreps av turkiskt stridsflyg som inleddes igår onsdag kl 21:00 lokal tid. Flera byar kring Qandil och en fritidsgård har träffats av bombingarna.

Den turkiska militärens offensiva strategi baserades på det faktum att en bomb, igår morse, exploderade i Colemerg (Hakkari) där 12 turkiska soldater och en kurdisk spejare dödades då de var på väg att operera i kurdiska områden.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har i sin retorik manat till krig hela veckan och förklarat vidare att ”De som genomför sådana angrepp skall betala priset för det, likaså alla de som sympatiserat med terrorister” och syftar då på BDP:s kurdiska ledamöter som kämpar för kurdernas politiska status inom Turkiet.

I en kommentar om de döda soldaterna på onsdag, förklarade president Abdullah Gül att: ”Man är inte villig att vänta till slutet av Ramadan månaden, innan den nödvändiga kampen mot terrorismen inleds. Det är ofattbart att en myndighet som väntar till slutet av Ramadan månaden innan den bekämpar terrorism. En kamp mot terrorismen pågår i alla dimensioner, det är ingen eftergift för terrorismens existens. Alla borde veta att staten är den högsta makten! De som tror att de kan föra Turkiet i terrorns banor med våld och vapen är missriktade. Konsekvenserna av ett sådant uppror skulle märkas ”, sade president Gül och spädde ytterligare på redan uppsvällda känslor bland kurder som diskrimineras och förtrycks av Turkiet.

Turkiet har faktiskt aldrig slutat sina militära operationer. Det är inte bara krig som har påbörjats, men också förtryck och dussintals arresteringar, i syfte att tysta kurdiska politiker och andra aktivister, fortsätter i oförminskad styrka.

Kurdaktuellt.se