Människorättsorganisationer uppmanar Turkiet om att frisläppa sjuka kurdiska fångar från de ökända fängelserna eftersom så många som 913 kurdiska fångar har dött p.g.a. missförhållanden i turkiska fängelser mellan 2000-2010.

Det hölls en presskonferens för att uppmärksamma situationen för de sjuka fångarna. Ameds (Diyarbakir) läkaravdelning, IHD, TIHV, TUHAD-FED och SES uppmanar alla kretsar att fullgöra sina skyldigheter om en lösning på problemet med sjuka fångar. Uttalandet påminde om att 913 fångar dog i fängelserna mellan åren 2000-2010 på grund av deras sjukdomar och betonade att fortfarande nio fångar kommer att dö och därför måste friges så snart som möjligt.

Pressmeddelandet lästes upp å institutionernas vägnar, av Şemsettin Koç, ordförande i Diyarbakir läkaravdelningen, sade följande:, ”Situationen för sjuka fångar, som väntar på att dö i fängelser, följer en process som är ett hån mot mänskligheten samvete och kan inte att accepteras av varken religion eller ideologi.

Bristen på hälso-team, medicinsk utrustning, problem till följd av förfarandena vid remiss till sjukhuset, de extrema svårigheter i trafiken till sjukhus, brist på fångavdelningar i officiella sjukvårdsorganisationer eller inte hitta en säng, sen diagnos och behandling av sjuka fångar leder till en irreversibel hälsoproblem i förvar av patienter. Det fortsatta fängslandet av fångar, som lider av sena diagnoser och behandling, betraktas av den ”Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna som tortyr. Förutom lagstiftningen i vårt land säger att förvaringen av en sjuk fånge ska avbrytas om sjukdomen utgör en fara för hans/hennes liv. ”

Det sista offret för denna situation är Gülay Çetin med en mag-och äggstockscancer som förlorade sitt liv i Antalya fängelset på grund av okänslighet från makthavare som vilseleder den rättsliga processen. Makthavarna begår ett brott mot mänskligheten genom att vänta in döden av Mehmet Aras och andra sjuka fångar. Skrivelsen av Gülay Çetin måste förstås väl, ”Uttrycket att övervinna en bias är svårare än fission av atomen och det har visat oss att attityden hos en läkare gentemot en fånge som är patienten är inte annorlunda från attityden av systemet '. Fångarna med kroniska sjukdomar eller som behöver en noggrann uppföljning måste omedelbart friges, annars inom ramen för nationella och internationella bestämmelser, skall institutionerna som inte uppfyller kraven i denna process anses begå ett brott mot mänskligheten.

Enligt 2000-2010 uppgifter från justitieministeriet, förlorade 913 fångar livet i turkiska fängelser på grund av sjukdomar, men för närvarande finns det nio fångar med allvarliga sjukdomar som bör släppas omedelbart. Namnen på dessa fångar är; Mehmet Aras, Hasan Alkış, M. Emin Akdağ, Hüseyin Aslan, Avni UCAR, A. Samet Çelik, Halil Gunes, Lokman Akbaba, Hediye Aksoy ”

Efter uttalanden av Koç, tillade IHD Ameds branch sekreterare Raci Bilici att de kommer att vara nära anhängare av frågan som försvarare av mänskliga rättigheter. Bilici uppmanade speciellt berörda statliga institutioner att verkställa sina uppgifter.

Kurdaktuellt.se