Filmen Berivan är förbjuden i Turkiet, men presenterades i Cannes! ”Berivan, Destaneke Serhildanê” berättar om förtrycket under Newroz firandet i Cizre år 1992.

Filmen ”Berivan / En episk av revolt” dokumentär film av Aydın Orak, som inte var tillåtet för distribution i Turkiet av ministeriet för kultur och turism, presenterades i filmfestivalen i Cannes. Turkiets kulturdepartement meddelade att filmen inte representerade Turkiet men filmens regissör Aydın Orak motsäger ministeriet och säger, ”Presentationen och informationen av filmen gavs i den första sidan av katalogen avsedd för Turkiet.”

Först utställdes, DÅ förnekas av Kulturdepartementet

Trots att kulturdepartementet förbjöd Berivan i turkiska medier så kunde de inte hindra den från att visas upp på en av världens mest prestigefyllda festivaler, nämligen filmfestivalen i Cannes. Efter förnekandet av nyheter i press och media organ gjorde kulturministeriet ett uttalande i veckan och sa att det inte är ens en fråga för diskussion om att det är Turkiet som representeras av dokumentärfilmen på festivalen.

Därför förbjöds filmen

På tal om processen när filmen förbjöds av ministeriet, sade Orak, ”Filmen visades på den 30: e internationella Istanbuls filmfestival liksom i många europeiska länder. Filmen skulle ha premiär i Turkiet efter Istanbul Filmfestivalen”.

Enligt Orak var filmen förbjuden för ”förvränga historiska händelser”, ” hat och fientlighet i samhället”, ”stör enighet och solidaritet av den turkiska nationen” och ”som innehåller komponenter som gör propaganda för PKK (Kurdistans arbetarparti). ”

MAN KAN INTE vända HISTORIEN

”Jag förstod aldrig där behovet att förbjuda en film kan uppstå. På den ena sidan, förbjuder man en film, å andra sidan, presenterar man den i Europa. Förbjudna insidan, otvungen utanför! Jag undrar om de försöker att synas demokratisk och progressiv för Europa, och försöka dölja hur repressiva och reaktionära de är.

Jag hoppas att kulturdepartementet kommer att återta sitt beslut att förbjuda filmen som måste omfamnas i Turkiet samt för att representera landet vid filmfestivalen i Cannes. Man kan inte vända på historien. Det finns ingen anledning att vara rädd för denna film eftersom den berättar en verklig händelse med verkliga scener och vittnen. Turkiet måste möta de hemskheter de gjorde, för att bli ett normalt land. ”

Berivan har hittills släppts i mer än 10 europeiska länder samt i den 30: e internationella Istanbul Film Festival.

Kurdaktuellt.se