PKK meddelar att de avbryter den ensidiga vapenvilan eftersom representanter för den turkiska regeringen inte hörsammat den tre stegiga protokollet som lämnats in; ”vård, säkerhet frirörlighet, om dessa inte finns är det omöjligt att vidmakthålla vapenvilan”.

Uttalandet gjordes av ”Ordföranden för KCK:s verkställande råd” igår och publicerades i bl. a. Firatnews.com. I uttalandet sades det, ”I och med Öcalans uttal om sitt tillbakadragande den 27 juli har den kurdiska frågan fått en ny dimension och att man inte förmådde regeringen till en lösning. Organisationen var på det viset lite självkritisk och menade vidare att, vi lyckas inte få regeringen till en lösning och att otillräckligheten inför att inte kunna lägga fram de verktygen för att lösa konflikten, att inte kunna ha direkta samtal med Öcalan, att Öcalan inte har frirörlighet gör det meningslöst att upprätthålla ensidig eldupphör”.

Påståendena om ”Gapet mellan PKK och Öcalan” sade man följande; det finns inte något som beslutas utan Öcalan, det är han som tar alla besluten! Det måste till framsteg angående Öcalans vård, säkerhet och frirörlighet. Regeringen anger förlusterna i Silvan som förevändning och därigenom tagit fram en ny strategi för att angripa kurdiska mål.

Det är ingen tvekan om att det är bara AKP regeringen som kommer att bära all ansvar för framtida strider och förluster i dess konsekvenser”, hette det i uttalandet.

Kurdaktuellt.se