”Alla dessa har lett till att locka mer än 1 miljon irakiska och utländska turister varje år,”

Samexistens mellan olika religiösa och etniska grupper i Kurdistan regionen, parallellt med säkerhet och stabilitet, har hjälpt religiösa turismen utvecklas genom att locka ett stort och ökande antal religiösa turister från hela världen. Utländska turister som har rest till Kurdistan regionen och besökte religiösa attraktioner uppskattar de ansträngningar görs av den kurdiska regionens ledarskap för att skapa en trygg och säker miljö.

Medan det finns många etniska och religiösa grupper i regionen som ger färg, mångfald och en bild av en mångkulturell identitet lokalt, har det varit en källa till attraktion för utländska besökare.

Statistik från Kurdistans regionala regering ministerium för Endowment och religiösa frågor visar mer än 1 miljon turister besökte regionens religiösa attraktioner, inklusive muslimska, kristna, Yezidi och Kakayee platser.

Mariwan Naqshbandi, officiell talesman för ministeriet för donationer och religiösa frågor, tror orsaken till denna utveckling i den religiösa turismen är den säkerhet, stabilitet och ekonomisk utveckling och regionens välkomnande karaktär.

”Alla dessa har lett till att locka mer än 1 miljon irakiska och utländska turister varje år,” sade Naqshbandi i en intervju med nätbaserade kurdiska Globe. ”Under 2010 besökte 1,3 niljoner turister både från centrala och södra delarna av Irak och andra länder religiösa platser, tempel, moskéer och kyrkor i Kurdistan regionen.”

Enligt Naqshbandi, majoriteten av turisterna kommer från Bagdad, al-Anbar och Salahaddin provinserna i Irak, de skandinaviska länderna, Bosnien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, USA, Jordanien, Libanon, Egypten, Kuwait, Syrien, Pakistan och Indien.

”Även om den religiösa turismen i Kurdistan ännu inte har tillräcklig akademisk och ekonomisk planering, så har dess skiftande befolkning, snabb ekonomisk tillväxt, regionens öppenhet samt dess stabilitet har lett till denna enorma ökning av antalet turister som besöker religiösa platser. ”

Naqshbandi säger de flesta turister kommer ensamma, som en familj eller som del av en liten grupp.

”Ändå har reseföretag som specialiserat sig på denna sektor inte tog denna möjlighet”, sade Naqshbandi. ”Fram till nu den enda religiösa reseföretag specialiserade på att organisera Umrah resor för regionens muslimer till Saudiarabien, något som har upplevt en enorm ökning i år. Under de första sex månaderna i år besökte mer än 52 tusen kurdiska regionen medborgare Saudiarabien.

Kurdaktuellt.se