Flera polisbilar, en buss och flera byggnader sattes i brand under upplopp som bröt ut i norra London efter att en 29-årig man skjutits ihjäl av polisen. ”Det är en fullständig krigszon”, säger ett ögonvittne. Åtta poliser har skadats och vårdas på sjukhus, enligt BBC.

Plundring av butiker och vandalisering pågick in på söndagsmorgonen när en hop av främst unga män drog vidare till andra gator.

Polisen har på söndagsförmiddagen spärrat av det mest utsatta området på Tottenham High Road.

Tidigare hade hundratals personer samlats utanför polisstationen på High Road. Ett stort uppbåd kravallutrustad polis befann sig i ”dödläge” med boende och andra som kom dit för att kräva ”rättvisa”, rapporterar BBC.

En vän till den döde berättar för Sky News att det var 29-åringens vänner och släktingar som organiserade marschen.

Vanessa Robinson berättar för BBC att protesten som hon deltog i utanför polisstationen startade fredligt på lördagen. Men senare utbröt ”fullt kaos, säger hon.

Ett annat ögonvittne berättar hur flaskor och brandbomber ven genom luften. Enligt Sky News sattes eld på hus, soptunnor och fordon och det kastades brandbomber och sköts raketer..

– Det är en fullständig krigszon, säger en person som bara kallar sig Tim till BBC.

– Jag kom hit och såg fem maskerade ungdomar som satte eld på en soptunna och kastade den mot kravallpoliserna, säger han.

Även brandkåren har utsatts för attacker, uppger BBC. Åtta poliser har förts till sjukhus. Minst en har skallskador, enligt BBC.

Även tv-bolagens utsända har attackerats och tvingats att dra sig tillbaka.

På lördagskvällen hade omkring 120 personer samlats för protester mot dödsskjutningen. Våldet ökade efter mörkrets inbrott när två polisbilar och en dubbeldäckad buss sattes i brand.

Mannen som sköts ihjäl, Mark Duggan, var en 29-årig fyrabarnsfar. Enligt medier inträffade händelsen i torsdags när skottväxling utbröt mellan polisen och någon i den bil som Duggan färdades i.

Även en polisman skadades i skottväxlingen.

Dödsskjutningen utreds av The Independent Complaints Commission (IPCC), som enligt kommissionens egen hemsida gör sina utredningar och fattar beslut oberoende av polisen, regeringen och de som fört klagomålen dit.

Parlamentsledamoten från området, David Lammy, Labour, vädjade om lugn. I ett meddelande på sin hemsida skriver han:

”Vi har redan en sörjande familj i vårt område och ytterilgare våld kommer inte att läka smärtan. Sann rättvisa kan bara skapas genom en grundlig undersökning av fakta.”

Han skrev också att Tottenhamns invånare och Duggans familj behöver få veta vad som hände i torsdags och för att det ska gå så måste det bli lugnt.

Kurdaktuellt.se