Larry Hanauer är en erfaren internationell politik analytiker vid RAND Corporation, en icke vinstdrivande institution som hjälper till att förbättra policy och beslutsfattande genom forskning och analys. Han är huvudförfattare till en nyligen RAND publikation, vd arabisk-Kurd Spänningar i norra Irak efter tillbakadragande av amerikanska trupper, enligt CNN.

Harry Hanauer:

”När amerikanska trupper lämnar Irak som planerat i slutet av året kommer USA har till stor del lyckats med att hjälpa Irak att bli suverän, stabil och självständig. Den irakiska regeringen kommer att kämpa för att hantera sina interna uppdelningar och lösa kvarstående konstitutionella och juridiska frågor. Men landets begynnande politiska strukturer kommer sannolikt att förbli intakt.

En olöst fråga, men hotar att störta Irak i kaos och vända års framsteg: En upptrappning av spänningar mellan arabiska och kurdiska samhällen i norra Irak.

Dessa spänningar underblåses av tvister om land, resurser, styrning, säkerhet och egendom. De kunde leda till väpnad konflikt mellan tiotusentals irakiska arméns trupper och kurdiska peshmerga kämpar.

Även om en fortsatt amerikansk militär närvaro skulle vara impopulärt i både Irak och USA, så vore det mest effektiva sättet att förebygga etniska våldet i norr, enligt RAND forskning, är att hålla en liten kontingent av amerikanska trupper i Irak efter den planerade December 31 tillbakadragande datum. USA: s trupper har bidragit till att förhindra konflikter mellan irakiska och kurdiska styrkor sedan december 2009, när Iraks premiärminister Nouri al-Maliki och den kurdiska regionen president Masoud Barzani godkänt inrättandet av ett trilateralt USA-irakisk-kurdisk enhet som skulle genomföra patruller och vägspärrar personal i och kring omtvistade områdena.

Soldater från tre sidor lever, tränar och arbetar tillsammans som en del av en gemensam enhet som kallas Golden Lion. Verksamheten är tänkt att bygga förtroende och samverkan mellan irakiska och kurdiska styrkor. Det är också tänkt att lugna befolkningen att det skyddas av ett multietniskt (och därmed, i princip, objektiva) säkerhetsstyrkan. Den kombinerade enheten ger en möjlighet att lösa upp spänningar på marken och, om nödvändigt, omedelbart upplyftande tvister genom en etablerad process till ledande irakiska och kurdiska ledare.

Eftersom USA planerar att dra tillbaka sina styrkor från Irak i slutet av detta år har den amerikanska militären börjat steg för att förvandla det trilaterala enheten till ett bilateralt (arabisk-kurdisk) en.

Men i avsaknad av amerikanska styrkor kan en lokal uppblossande det mer sannolikt att resultera i väpnad konflikt mellan de två sidorna. Utan en neutral part som finns på scenen, är det lätt att föreställa irakiska och kurdiska trupper som gynnar deras etniska fränder i en tvist och eskalerande, snarare än att lösa, argument.

I ett värsta fall kan en konflikt leda till inbördeskrig. Men det är inte troligt. Irakiska och kurdiska ledare har åtagit sig att landets territoriella integritet och kommer att arbeta för att innehålla några fientligheter. Men även en oavsiktlig och begränsad utbrott av våld – och den misstro det skulle generera – skulle försvåra ansträngningarna att lösa de konstitutionella och juridiska tvister som undergräver Iraks politiska stabilitet. Dessa tvister allt från status halvautonoma regioner som den kurdiska regionen till ledning och fördelning av Iraks olje-och gasfyndigheter.

Dessutom skulle instabilitet och osäkerhet leda till en nedgång i norra Iraks oljeexport och utländska investeringar i regionens oljesektorn, vilket orsakar en förlust av intäkter som både staten och den kurdiska regionala regeringen behöver för återuppbyggnad och utveckling.

Både irakiska och kurdiska tjänstemän har uttryckt oro över att etniskt våld kommer att bryta ut i norr när amerikanska trupper dra sig tillbaka. Även många statliga offentligt att USA: s ”ockupation” måste upphöra, några av dessa samma tjänstemän säger privat att de skulle vilja amerikanska trupperna att stanna kvar som en mellanhand. Många amerikanska tjänstemän överens. Obamas administration har sagt att den kommer att överväga att behålla en liten trupp närvaro i Irak efter den 31 december 2011, om den irakiska regeringen begär det.

Om den irakiska regeringen inte gör en sådan begäran, får de amerikanska och irakiska tjänstemän som vill skapa en ram som skulle möjliggöra för småskalig, men regelbunden utbyggnad av USA: s militära enheter till regionen – kanske för att träna Golden Lion enheten.

Alternativt kan en mindre amerikansk kontingent utgöra kärnan i en självständig multinationella fredsbevarande arrangemang i linje med Sinai multinationella styrkan och observatörer (MFO). (Irakier kommer sannolikt inte att acceptera en fredsbevarande FN-styrka, delvis på grund av kontroversen om FN: s roll under Saddams styre.)

Om sådana arrangemang visar sig opraktiskt, kan USA: s diplomater i en regional ambassad filial försöka medla ett stopp för alla skärmytslingar som bryter ut mellan irakiska och kurdiska styrkor. Men amerikanska trupper på marken som har etablerade relationer med irakiska och kurdiska motsvarigheter, och som integreras i en gemensam ledningsstruktur som garanterar snabb rapportering av både verkliga och upplevda överträdelser, är mycket bättre positionerade att medla en konflikt innan det eskalerar.

För ett och ett halvt år har det trilaterala säkerhetsmekanism som fungerade som en effektiv förtroendeskapande åtgärd mellan irakiska och kurdiska säkerhetsstyrkor. Senior amerikanska, irakiska och kurdiska tjänstemän är överens om att USA: s medverkan har bidragit till att förhindra etnisk våld.

Medan ett beslut om att behålla amerikanska trupper i Irak skulle vara politiskt känsligt för både amerikanska och irakiska ledare, skulle deras fortsatta närvaro i norr minimera chanserna att arabisk-Kurd sammandrabbningar kan omintetgöra de framsteg som Irak gjort sedan 2003. Oavsett hur politiskt impopulära ska amerikanska och irakiska regeringarna hitta ett sätt att hålla USA: s styrkor som deltog i denna kritiska säkerhetsarrangemang”.

Kurdaktuellt.se