Strict Standards: Declaration of aec_contributor_list::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-content/plugins/ajax-event-calendar/inc/widget-contributors.php on line 64 Notice: Konstruktörsmetoden för WP_Widget i aec_contributor_list har fasats ut sedan version 4.3.0! Använd
__construct()
istället. in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3916 Notice: Konstruktörsmetoden för WP_Widget i aec_upcoming_events har fasats ut sedan version 4.3.0! Använd
__construct()
istället. in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3916 Notice: Use of undefined constant jQuery - assumed 'jQuery' in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-content/plugins/slidesjs/jsslider.php on line 14 Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'exclude_category' not found or invalid function name in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286 Kaos varning efter sänkt USA-betyg -  Kurdaktuellt
GB TR SV FR GE AR
Kurdaktuellt.se

Kaos varning efter sänkt USA-betyg

Standard & Poors har för första gången sänkt USA:s kreditbetyg från toppbetyget AAA till AA+. Beskedet väntas öka räntebördan för staten, företag och hushåll. En kinesisk expert varnar för kaos.

Värdet på Kinas dollarinvesteringarna kommer att krympa, och effekterna kan bli omfattande, sade Li Jie, chef på ett forskningsinstitut inriktat på valutareserver i Peking.

Kina har upprepade gånger manat USA att skydda landets dollarinvesteringar, som enligt analytiker uppgår till två tredjedelar av den kinesiska valutareserven på sammanlagt 3,2 biljoner dollar.

-Kina kommer tvingas att överväga andra investeringar för valutareserven. Statsobligationerna är inte längre säkra, sade Li.

Bitter strid

S & P:s besked kom efter en lång och bitter politisk strid mellan USA:s republikaner och demokrater. Den resulterade i sista stund, strax innan landet skulle få problem med betalningar, i en uppgörelse om att höja lånetaket och ett enormt sparpaket. Målet är att få ner underskotten med 2,1 biljoner dollar på tio år – långt från de 4,0 biljoner som S & P anser behövs.

S & P gjorde klart att USA hade kunnat undvika nedgraderingen om kongressen blivit ense tidigare. Institutet menar att de politiska riskerna i USA ökat efter alla turer som krävdes innan paketet var i hamn. Och man varnar dessutom för att det kan bli ytterligare nedgradering av betyget inom ett till ett och ett halvt år.

USA:s finansdepartement valde att anlägga omedelbar moteld, och hävdar att S & P:s nedgradering bygger på felaktiga beräkningar på 2 biljoner dollar (cirka 13 000 miljarder.

kronor).

-Ett omdöme påverkat av ett fel på 2 biljoner dollar talar för sig självt, säger en talesperson för departementet enligt AFP.

”Galenskap”

Sydkorea, som i likhet med Kina har en stor andel av valutareserven placerat i amerikanska statspapper, tonade ner betydelsen av nedgraderingen.

-Marknaden har redan ett antal scenarier för USA:s kreditbetyg, och det här tror jag var ett av dem, sade Hong Taeg-Ki, chef för den sydkoreanska centralbankens avdelning som sköter placeringarna.

Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman anser å ena sidan att ”galenskapen” hos den amerikanska högern” verkligen förvandlat USA till en ”fundamentalt osund nation”.

”Om det inte hade varit för extremismen hos republikanska skattemotståndare, hade vi inte haft några problem att nå en uppgörelse som garanterade oss långsiktig betalningsförmåga”, skriver Krugman i tidningen New York Times.

”Å andra sidan är det svårt att tänka sig några som är mindre kvalificerade att döma Amerika än just kreditvärderingsinstituten”, skriver han och påminner om institutens mindre smickrande roll bakom utlåningen till bostadsköpare med dålig betalningsförmåga via så kallade subprime-lån, det uppger SVT.

Kurdaktuellt.se

2011-08-06 23:01

Notice: Undefined variable: attachments in /customers/9/b/c/kurdaktuellt.se/httpd.www/wp-content/plugins/sociable/includes/sociable_output.php on line 142
Skriven av: Ararat