Natos styrkor i Afghanistan drabbades av ett hårt slag, när talibaner sköt ned en helikopter med 38 soldater ombord.

Attacken var en av de dödligaste mot utländska trupper under de tio åren av militära insatser.

Natohelikoptern av typen Chinook sköts ned sent i fredags lokal tid vid en militär insats mot upprorsmän i provinsen Wardak, sydväst om huvudstaden Kabul. Ombord på den stora helikoptern fanns militär från USA:s specialstyrkor samt afghanska soldater.

Bekräftades

Dödstalet på 31 amerikanska soldater och sju afghanska militärer bekräftades av president Karzais kansli på lördagen. En talesperson för provinsen Wardak, som är en av talibanernas starka fäste, uppgav att attacken genomförts av talibanerna.

-Den amerikanska helikoptern som kraschade natten till lördagen sköts ned av talibanerna, när den lyfte. En granat som avfyrades av upprorsmän träffade den och förstörde den helt, sade talespersonen Shahidullah.

Representanter för Nato och Isaf-styrkorna undvek att specificera antalet döda.

PÅ talibantak

Lokala vittnen i Sayad Abad-distriktet, där insatsen genomfördes, sade att de hört flera helikoptrar lyfta vid 22-tiden på fredagskvällen.

-Vi var hemma, när vi såg en av helikoptrarna landa på taket till huset som tillhör en av talibanernas befälhavare, berättade Mohammad Saber för AFP.

-Vi hörde skottlossning. Men när helikoptern senare lyfte, så sköts den ned, sade han.

Talibanernas talesman Zabiullah uppgav att islamistiska upprorsmän låg bakom attacken, han sade samtidigt att åtta talibaner hade dödats vid sammandrabbningarna.

Allvarlig attack

Attacken mot Natohelikoptern är en av de allvarligaste mot utländsk trupp under Isaf- och Natokommando i Afghanistan sedan invasionen 2001.

Vid en granatattack mot en Chinookhelikopter i provinsen Kunar i östra delen av landet 2005 dödades 16 amerikanska soldater. Samma år dödades 17 spanjorer i en liknande händelse.

Hittills i år har 342 utländska soldater dödats i Afghanistan, uppger SVT.

Kurdaktuellt.se