Turkiets nya ÖB är ingen mindre än en miniatyr av ”kemiske Ali”

Turkiets nya stabschef Necdet Özel syns i en videosnutt i vilken han befaller en operation nära Bilika (Ballıkaya) byn som orsakade 20 PKK-gerillor efter att ha använt kemiska vapen 1999, efter en konflikt där den turkiska armén lidit tiotals förluster.

Medan filmen sänds på kurdiska Roj Tv konstaterar man en intensiv beskjutning mot en grotta nära Bilika byn. En högt uppsatt officer, som sedan stod vid liken framför grottan efter bombardemanget, medger användning av kemiska vapen med följande uttalanden;

”Detta är en krigare från Kangal distriktet Sivas. Och den här var från Syrien och pekar på kropparna som ligger på marken. Det finns sex kvinnor där nere som just nu riskerar förgiftning på grund av handgranater som har kastats av våra soldater. De är dock fortfarande kvar i grottan. Våra soldater som har kämpat heroiskt har börjat bära ut kropparna ur grottan där det fanns sju kvinnor och sammanlagt 13 kroppar. ”

Videon visar att den ohyggliga verksamhet var under befäl av Necdet Özel som för närvarande är vice chef för generalstaben och förväntas bli den nya militära chef under den kommande perioden, uppger ANF.

Kurdaktuellt.se