Just nu: Nato kallar till extramöte

Ett ryskt bombplan av typen SU-24 har skjutits ned i norra Syrien. Turkiet säger att planet varnades flera gånger eftersom det kränkte turkiskt luftrum – men Ryssland tillbakavisar uppgifterna om kränkning. Enligt medierna har en av piloterna dödats och den andra tillfångatagits av turkmeniska terrorister.

NATO ska på Turkiets begäran samlas till ett extra möte klockan 17 för att diskutera händelsen.

Det rysktillverkade bombplanet kränkte turkiskt luftrum vid den syriska gränsen, uppger turkiska källor enligt Reuters. Planet ska ha varnats tio gånger på fem minuter, skriver den turkiska militären i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån AFP. Enligt uttalandet deltog två turkiska plan av typen F-16 i insatsen.

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar att planet har skjutits ned, men tillbakavisar uppgifterna om att det kränkt turkiskt luftrum och att uppger att planet sköts ned från marken, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Klockan 17 i dag kommer NATO att hålla ett extramöte i Bryssel med anledning av händelsen.

– Efter en förfrågan från Turkiet kommer North Atlantic Council (NAC) att hålla ett extramöte. Målet med mötet är för Turkiet att informera sina allierade om nedskjutningen av ett ryskt flygplan, uppger en Nato-tjänsteman för nyhetsbyrån AFP.

NAC består av ambassadörer från Natos 28 medlemsstater.

Det turkiska utrikesdepartementet har också kallat upp Rysslands sändebud i Ankara efter nedskjutningen av det ryska planet, rapporterar AFP och Reuters.

Stefan Wilson, chef för Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan, säger att Ryssland troligen inte skulle kränka turkiskt luftrum med flit.

– De här flygplanen är en 60- 70-talsprodukt. En del av planen har ett GPS-system där bara det gamla Sovjetområdet ingår. Men de senare planen har uppdaterats med GPS-systemet Glonass som sägs ha täckning globalt. Om SU-24:an var av senare modell vore det konstigt om det navigerat fel, säger han.

Nyhetsbyrån Reuters säger att man tagit emot en video som skickats av syriska rebeller. Videon uppges visa en livlös rysk pilot som turkmeniska terrorister påstår dog innan landningen.

Ryska militärhelikoptrar befinner sig i området för att leta efter piloterna, uppger flera medier. I området där planet kraschade pågår strider.

I oktober sköt Turkiet ner en drönare i närheten av syriska gränsen som visade sig vara rysktillverkad. Nedskjutningen föregicks av flera varningar till Ryssland över kränkningar av det turkiska luftrummet.

Stefan Ring, militärstrategisk analytiker, tror inte att Ryssland kommer att gå alltför hårt åt Turkiet för händelsen. Han tror att Ryssland kommer att försöka undvika en konflikt.

– Man vill undvika en politisk konflikt med Turkiet. Om det blir problem med relationerna med Turkiet så skulle det inte gynna de övergripande ryska strävandena. Man kommer troligen att argumentera för att detta visar att man behöver bli bättre på samordning och samarbete, säger han till SvD.

De ryska uppgifterna om att planet aldrig kränkte turkiskt luftrum bedömer Stefan Ring som osannolika.

– Jag är visserligen ingen expert på hur bra koll Turkiet har på sitt luftrum, men det känns osannolikt, säger han.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har gett i uppgift till utrikesdepartementet att överlägga med bland andra NATO och FN om utvecklingen vid den syriska gränsen.

President Putins talesman Dmitrij Peskov säger att nedskjutningen är ”en väldigt allvarlig incident” men att det är för tidigt att dra några slutsatser, enligt BBC.