”Rop på hjälp!

 

Pro-kurdiska HDP ber omvärlden om hjälp i sitt senaste uttalande om staden Farqin/Silvan.

I två månader har staden Farqin som tillhör provinsen Amed/Diyarbakir varit belägrad samt under utegångsförbud de senaste nio dagarna. Det var sjätte gången utegångsförbud infördes i staden.

 

Det går inte att få exakta siffror om hur många skadade och döda finns. Flera hundra affärer har förstörts, många distrikt saknar tillgång till el, internet, bröd och rent vatten.

 

Det syns drönare ovanför oss och armehelikoptrar hovrar i luften. Specialstyrkor, gendarmeriet samt militär bedriver operationer med bepansrade fordon, med artilleri och med krypskyttar. Det skjuts på staden från stridsvagnar som har stationerats på kullar runt om i staden.

 

Grundläggande mänskliga rättigheter kränks grovt.  Våra parlamentariker som är på plats är under dödshot. Allt detta görs med gott minne från palatset (Erdogan & Co).

 

Farqin ligger i det officiella Turkiet. Men det som pågår är lagvidrigt så även turkiska lagen kränks. Vår legitima rätt till vårt självstyre måste beaktas, folkets demokartiska krav på demokrati och mänskliga rättighet kan inte bemötas med stridsvagnar och förtryck. De här attackerna är inte emot terrorism, de riktar sig direkt mot civilbefolkningen.

 

Tystnaden som råder i östra Turkiet är hjärtskärande. Genom den provisoriska regeringen dirigeras våldet och tyranniet. Den försvårar fredens röst, folkens brödraskap och ropen på hjälp till att nå omvärlden. Men för varje dag blir våldet grövre och förtrycket hemskare.

 

Vi måste stoppa det här innan det drivs till en fruktansvärd tragedi. Att vara tyst och likgiltigt inför det är att legitimera våldet. Hur svår omständigheterna än är måste vi ändå göra vårt bästa för att verka för fred och demokrati.”