Hawler: Kurdiska regionala styret, KRG, i södra Kurdistan uppges i samarbete med Turkiet förbereda en attack mot YPG (Folkets Försvarsstyrkor) styrkorna i västra Kurdistan. 

Enligt erhållna uppgifter från ansedda lekolin.org (Strategiska Kurdiska Forskningscentret) planerar turkisk militär tillsammans med KRG:s peshmerge –styrkor ett anfall mot YPG-styrkorna i västra Kurdistan, norra Syrien.  

Enligt källan ökar Turkiet antalet soldater i dess i tre baser, Bamerni, Batufa och Qanimas,i södra Kurdistan och dessutom är i full färd med att mobilisera dem. Dessa baser uppläts till Turkiet av KRG i syfte att kontrollera PKK:s framfart. Ett flertal långtradare har också setts röra sig dit från Turkiet och de tros innehålla krigsmaterial. Stridsvagnar och bepansrade fordon förs också över till södra Kurdistan från Turkiet. Slutmålet för långtradarna och stridsvagnarna uppges vara Zaxo och Duhok.

Ännu anmärkningsvärt är uppgifterna om att Turkiet använder sitt konsulat i Hawler som ett samordningscenter för anfallet. Nya antenner och annan teknisk utrustnings ska ha riggats och kontrollen och säkerheten i och kring byggnaden ska ha skärpts. Representanter från turkiska utrikesministeriet och från KRG:s militär har setts gå in-och ut från byggnaden.

Det uppges också att kanalen som grävs mellan västra och södra Kurdistan är en del av denna plan och när kriget mot västra Kurdistan och mot YPG är väl vunnet så ska dessa områden lämnas över till Barzani och dess regering.

Om det här är endast spekulationer eller om uppgifterna är tillförlitliga återstår att se.

Kurdaktuellt.se