Vi på kurdaktuellt.se fortsätter att publicera bokrecensioner av böcker skrivna av kurdiska författare eller böcker som på ett eller annat sätt har koppling till det kurdiska. Syftet är att både få unga att läsa samt ge tips och råd till de som redan har läsvana. Här är recensionen av den fjärde boken i serien, mycket nöje.

Titel: Feqiyê Teyran (smeknamn på en populär 1600-talspoet som betyder ”studenten som kunde tala med fåglar”)

Författare: YIGIT, Abdusamet

Bokspråk: Nordkurdiska

Artikelnummer: 000000

”Abdusamet Yigit är född 1978 i den turkiska delen av Kurdistan. Han kom till Sverige för 5 år sedan. Han vistas nu i Norge för behandling av en krigsskada. Abdusamet Yigit blev skadad i det krig som pågår sedan 30 år mellan PKK och den turkiska armén. Abdusamet Yigit var fängslad under 8 år i en rad olika turkiska militärfängelser för sina politiska aktiviteter.

Feqiye Teyran är hans debutroman. Yigit har samlat information om liv och leverne av den kurdiske 1600-talpoeten Feqiye Teyran. Yigit har även själv vandrat långt i den klassiska poetens fotspår bland annat i den historiska staden Muks i norra Kurdistan. Sedan bestämmer han sig att skriva denna roman med Feqiye Teyran som huvudperson.

Feqiye Teyran, får sitt namn som betyder ”studenten som kunde tala med fåglar” därför att han lever ett naturnära liv omgiven av fåglar och allehanda djur. Han kallas den som kan fåglarnas språk men Feqiye Teyrans riktiga namn var Mir Muhammed.

Romanen handlar om Feqiyê Teyrans vandring. Han ska vandra från sin hemstad till den politiskt och kulturella kurdiska huvudorten, Cizir a Botan i det dåvarande furstendömet Botan, för att träffa sin tids stora lärda män så som bla den berömde kurdiske poeten Melaye Cizîrî.

På sin färd genom bergen möter han en dag flickan Dilber som just har förlorat sin fästman. Dilber har flytt från fästmannens mördare och gömmer sig skräckslagen i bergen. Det har gått en lång tid sedan händelsen, men Dilber befinner sig fortfarande i trauma och känner stor ångest och rädsla.

Feqiyê Teyran bestämmer sig för att hjälpa flickan genom att avvika från sin egen pilgrimsfärd och i stället gå till Dilbers föräldrarhem för att hämta hjälp.

Feqiye Teyran är en muslimsk sufisk lärjunge. Han är den kurdiska klassiska poesins stora personlighet som alla kurder känner till. På sin väg till Dilbers föräldrars by gör han sällskap med en kristen präst, Toma, som också är på sin pilgrimsfärd till Cizir a Botan. Mötet och samtalet mellan dem blir mycket intressant.

Författaren har en folklig berättarstil som gör romanen intressant och det är många gånger både spännande och en rolig läsning.”

För att låna eller köpa boken kan ni kontakta eller gå in på:

www.btj.se

www.saradistribution.com

http://stores.ebay.com/SARA-DISTRIBUTION

Goran Candan BTJ Lektör för kurdisk litteratur