Vi på kurdaktuellt.se fortsätter att publicera bokrecensioner av böcker skrivna av kurdiska författare eller böcker som på ett eller annat sätt har koppling till det kurdiska. Syftet är att både få unga att läsa samt ge tips och råd till de som redan har läsvana. Här är recensionen av den tredje boken i serien, mycket nöje.

Titel: Destana Kawayê Hesinger (Epos om smeden Kawa)

Författare: YIGIT, Abdusamet

Bokspråk: Nordkurdiska

”Abdusamet Yigit är född 1978 i den turkiska delen av Kurdistan. Han kom till Sverige för 6 år sedan. Han vistas nu i Norge för behandling av en krigsskada. Abdusamet Yigit blev skadad i det krig som pågår sedan 30 år mellan PKK och den turkiska armén. Abdusamet Yigit var fängslad under 8 år i en rad olika turkiska militärfängelser för sina politiska aktiviteter.

Destana Kawayê Hesinger är författaren Abdusamet Yigits andra bok. Den handlar om en i mellanöstern välkänd berättelse, den om Smeden Kawa och hans heroiska kamp mot den grymma kungen Dehak. När den grymma kungen avsätts börjar en ny dag och en ny tid. Det blir bland annat berättelsen om det nyår som firas vid vårdagjämningen i stora delar av mellanöstern, Newroz (=Ny dag). Newroz firas i Kurdistan, Iran, Afghanistan, Pakistan och delar av Indien.

Berättelsen börjar när Kung Dehak intar den historiska mediska huvudstaden, Ekbetana och varje dag dödar två små pojkar och använder deras hjärnor som medicin eftersom han tror att det ska bota honom från sjukdom.

Smeden Kawa samlar alla sina män för att göra motstånd mot den grymme kungen och efter ett heroiskt motståndskrig befriar han folket.

Smeden Kawa vinner slaget mot kejsaren och den 21 mars blev hans folk fria. Därav börjar en ny dag (new roz) folkets frihetsdag från det oerhörda förtrycket som kejsaren utövade på Kawas folk.

Sedan den dagen firar det kurdiska folket Newroz som årets första dag, eftersom dagen efter Kawas segerrika uppror är befrielsedagen från förtryck och mörker.

Abdusamet Yigit har skrivit ned hela den historien som har återberättats i folkmun sedan tusentals år tillbaka.

Varje kurdiskt skolbarn känner till detta historiska epos och nu har vi hela eposet nedtecknat och klart för läsning för barn för alla att läsa på deras modersmål, kurmandji.

Boken kan användas som läromedel eftersom den innehåller kärnan av berättelsen om smeden Kawa och Newroz historia.”

För att låna eller köpa boken kan ni kontakta eller gå in på:

www.btj.se

www.saradistribution.com

http://stores.ebay.com/SARA-DISTRIBUTION

Goran Candan BTJ Lektör för kurdisk litteratur

Kurdaktuellt.se