Franska dagstidningen Le Figaro påstår att Syriens diktatur Bashar al-Assad spelar ”kurdiska kortet” mot Turkiets premiärminister Erdogan.

Enligt tidningen Le Figaro lät Assad det kurdiska partiet PYD:s (Partiye Yekitiye Demokrat) ledare Salih Muslim somtidigare var bannlyst återvända tillbaka till Syrien i april och på så sätt gav han grönt ljus för att skapa en officiell opposition i Syrien. Dessutom Assad som utövat stor press på PYD lättade på så vis trycket och PYD å sin sida drog fördel av det och bildade ”västra Kurdistan kommittén.”

Tidningen uppger vidare att PYD vid händelse av Assads störtas ska utropa ett autonomisk Kurdistan. ”PYD tål egentligen inte syriska oppositionen men eftersom dessa är organiserade föredrar de att ställa sig på syriske regimens sida.” Tidningen framkastar också att Esad drar fördelar av denna situation och med detta bestraffar Erdogan, hette det.

Det är inte första gången kurder upplever att dessa länder spelar kurder mot varandra och det är inte heller sista gången det skapar rubriker. Vad som kommer ur detta politiska spel återstår att se.

Kurdaktuellt.se