Ministeriet för naturresurser: Södra Kurdistans ministerium för naturresurser uppger att falska rapporter om upphävandet av oljeexporten från Kurdistan florerar i media.

Ministeriet för naturresurser i Kurdistans regionala regering skulle vilja säga att det har skett något politiskt beslut för att avbryta oljeexporten från Kurdistan via ledningar i Irak och Turkiet. Under de senaste två dagarna upplevde export rörledning som drivs av North Oil Company (NOC) allvarliga tekniska svårigheter, tillfälligt orsakar störningar i exporten från den kurdiska regionen. Som sådan bör alla falska antaganden och anklagelser om export fjädring helt kasseras. KRG har åtagit sig att dess interimsavtal med den federala regeringen i Irak för export av olja från Kurdistan åkrar, tills en permanent lösning nås och som baseras på konstitutionen.

Oljeexport startade i början av februari i år. Den budgeterade och överenskomna genomsnittliga exportvolym fastställdes till 100 tusen fat per dag. I genomsnitt under de senaste sju månaderna, har den kurdiska regionen som hittills uppnåtts över 130 tusen fat per dag. Exporten började initialt till 75 tusen fat per dag, och sedan nådde en topp i slutet av juni/början av juli på 175 tusen fat per dag.

Nyligen har det förekommit ett antal tekniska svårigheter i samband med hantering av rörledningen och pumpar i exportsystem som drivs av Kirkuk-baserade North Oil Company (NOC).

Den tidigare svårigheten ingår oväntat i den dagliga stoppen, på grund av bristen på tillräckligt stora volymer för att pumpas från NOC producerande fält. Ännu nyligen blev dessa dagliga stopp oregelbundna, oanmälda och störande för KRG: s system för export, vilket resulterade i några nedskärningar av de kurdiska exportörernas regionen olja.

Ännu viktigare, nyligen en mer seriös verksamhet felbehandling har skett i NOC exportsystemet. Systemet har normalt varit arbeta vid tryck som sträcker sig från 16 till 20 bar. Därför har KRG ansluter exportsystemet i NOC systemet varit trimmad och underhållas för att hantera dessa nivåer av driftstryck. Men under de senaste dagarna drifttrycket av NOC systemet var oväntat ökade till 40 bar (mer än det dubbla). Detta gjordes utan föregående meddelande eller varning, och har orsakat en farlig nivå av mottryck på KRG exportsystemet. Detta i sin tur resulterade i att automatisk avstängning av de viktigaste olje export från regionen, som hanterar cirka 100,000 fat olja per dag.

För närvarande genomför vi någon integritet tester på systemet och vi hoppas kunna återuppta exporten gradvis under nästa dag eller så.

KRG minister för naturresurser har redan talat med oljeminister i Bagdad och rapporterar till honom dessa oväntade allvarliga problem. Den oljeministern har gått med på att utreda dem och att ha mer samarbete för att undvika liknande problem i framtiden.

Kurdaktuellt.se