Den turkiske inrikesministern Nahim Sahin sade till turkisk press igår, om att Turkiska marktrupper när som helst kan gå in i södra Kurdistan (norra Irak) för att anfalla PKK baser.

Turkiets inrikesminister Nahim Sahin, säger följande till turkisk press om marktrupper som snart kan gå in i södra Kurdistan :

”Diskussioner pågår för en markoperation i norra Irak för att bekämpa PKK-rebeller. En markoperation kan utföras när som helst, beroende på förhandlingar med grannlandet”, säger den turkiske inrikesministern och syftar på intilliggande Irak. Men det är okänt om den kurdiska ledaren av södra Kurdistan är i förhandlingar.

Enorma förluster under 2008: Den senaste tidens turkiska offensiver med marktrupper mot PKK, var under vintern 2008 då tiotusentals turkiska soldater, uppbackade av stridsvagnar, attackhelikoptrar och stridsflygplan, gick in i södra Kurdistan, där militären hade använt mer än 300,000 marktrupper i de kurdiska regionerna vid gränsen till Irak.

Ankara valde redan 2008, dra tillbaka trupperna från de kurdiska bergen efter stora förluster, eftersom PKK, bl. a. hade tagit åtta turkiska soldater till fånga. PKK valde dock senare att släppa dem.

Kurdaktuellt.se