kurd

Pressmeddelande från Kurdiska Rådet i Sverige:

I onsdags kväll, den 9:e januari 2013, blev tre kurdiska kvinnliga politiker brutalt lönnmördade i Paris. Bland martyrerna finns en av PKK:s grundare Sakine Cansiz, KNK:s Paris representant Fidan Dogan och Leyla Saylemez. I åratal har dessa kvinnor verkat som budbärare för fred för kurdernas demokratiska och mänskliga fri- och rättigheter i Turkiet.

Enligt nyhetsbyrån Firat News, ska dådet utförts av en eller flera okända gärningsmän som tagit sig in i en kurdisk informationsbyrå i Gare du Nord. Vapnet som användes i dådet förmodas vara ett ljuddämpat vapen. Det rapporteras att Cansiz och Dogan har blivit skjutna i huvudet, och Saylemez har blivit skjuten i huvudet och i magen.

Journalist för Özgur Politika, Selma Akkaya, som var på plats i Paris efter dådet rapporterar att vänner till Fidan Dogan tagit sig till byggnaden vid 01.00-tiden, torsdag 10:e januari 2013, då man inte har hört något från Dogan i flera timmar. Framme vid byggnaden ska man ha sett spår av blod vid dörren. Vänner till Dogan ska då ha brutit brutit sig in i lokalen och sett de döda kropparna.

Ordförande för Federationen för kurdiska föreningar i Frankrike (FEYKA), Mehmet Ulker berättar följande: ”Några vänner ser spår av blod vid dörren. När de bryter sig in i lokalen ser de att tre kvinnor blivit avrättade”.

Ulker pekar på att kontoret ligger på första våningen, på en öppen gata och uppger att massakern kan ha utförts vid 18.00 – 19.00-tiden den 9 januari. ”Allt pekar på att mordet har utförts professionellt”, understryker Ulker.

Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Saylemez har aktivt fört kamp för en fredlig och demokratisk lösning av kurdfrågan i Turkiet, samtidigt som de har haft en stor roll i den kurdiska kvinnans kamp för jämställdhet och frihet. De har varit starka pelare och förebilder för många unga kurdiska kvinnor och har sammanlänkat det kurdiska folkets frihet med kvinnans frihet. De har symboliserat den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans tes om att samhällets frihet går genom kvinnans frihet.

Vi ställer oss frågan varför det sker en massaker på kurdiska kvinnliga politiker mitt i hjärtat av Europa under en tid då det har inletts en process för att lösa den 90 år långa kurdfrågan? Hur är det möjligt att detta skeende kan gå förbi ögonen på franska myndigheter som på nära håll bevakar kurdernas verksamheter?

Vi tolkar denna fruktansvärt brutala massaker som en provokation och ett försök att sabotera den fredsprocess som har inletts mellan den turkiska staten och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan. Redan tidigt efter lönnmordet på dessa kvinnor, gick en del kretsar till angrepp mot PKK, där man anklagade rörelsen för att ligga bakom dådet. Vi fördömer denna manipulativa svartmålning, denna desinformation om den kurdiska frihetsrörelsen PKK. Anklagelserna mot PKK har inget annat ändamål än att skapa förvirring om händelsen på internationell plan.

Det har även tidigare genomförts lönnmord på kurdiska politiker i Europa. 1989 mördades Dr. Abdul-Rahman Qassimlo i Wien i Österrike, och 1992 mördades Dr. Mihemed Said Şerefkendî i Berlin i Tyskland. Samtliga mord var politiska mord. Idag när det har inletts en process för att lösa kurdfrågan i Turkiet, upplevs en liknande politisk massaker i Paris i Frankrike, denna gång mot de tre kvinnliga kurdiska politikerna Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Saylemez.

Det kurdiska folket har förlorat tre av sina frihetskämpande eldsjälar. Vår sorg är stor.

Vi fördömer denna brutala massaker med ilska och avsky!

Vi kräver att franska myndigheter gör en grundlig utredning av detta terrordåd och klarar upp brottet snarast. Vi kräver att mördarna ställs inför rätta! Vi vänder oss till vänner och demokratiska kretsar att fördöma detta lönnmord på dessa kurdiska kvinnliga politiker, och värna om deras politiska kamp för rättvisa, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.


KURDISKA RÅDET, Kurdiska föreningars råd i Sverige

Fridhemstgatan 42-44
Fridhemsplan

Kurdaktuellt.se