paris-katliam2

Tiotusentals deltog i demonstrationen mot trippelmordet på kurdiska kvinnliga politiker i Paris i onsdags. Det blev dessutom ett bra exempel på sammanhållningen bland kurder.

Den 9 januari hade en av PKK:s grundare Sakine Cansiz, KNK:s Paris representant Fidan Dogan och Ungkurdiska Rörelse medlemmen Leyla Söylemez avrättats kallblodigt i Kurdistans Informations Center i Paris. Och igår genomfördes demonstrationen för att fördöma illdådet.

Många kurder från Tyskland, Holland, Schweiz, Belgien och från andra europeiska länder deltog i demonstrationen. Franska Kommunist Partiet, De Gröna, Kurdisk Alevitisk Konfederationen, Turkiska Vänstern, Assyrier-Kaldeer Föreningen och många andra organisationer och grupper var bland de som deltog och visade sitt stöd för det kurdiska folket.

Från Kurdiska Fred och Demokrati Partiet, BDP, Gültan Kışanak och Selahattin Demirtaş. DTK:s ordförande Aysel Tuğluk och parlamentarikern Leyla Zana, Kongra-Gel:s ordförande Remzi Kartal, från KCK:s verkställanderåd Zübeyir Aydar, KNK:s ordförande Tahir Kemalizade fanns också på plats i Paris.

Det var många som höll tal och här nedan återfinns korta stycken av vissa av dem:

-Jacques Fath, representant för Franska Kommunist Partiet; ”Ett besegrad folk kan aldrig existera”, ”Frihet för Öcalan”, ”Er kamp är vår kamp.”

-Aysel Tuğluk; ”Dessa kamraters kamp symboliserade envisheten av uppror och motstånd för vägen till kvinnans frihet. Härifrån uppmanar jag franska staten att demaskera mördarna i annat fall blir de själva skyldiga till dådet.”

-Leyla Zana; ”Varje kurd skapar medvetenheten om enighet i sin själ. De här kurdiska kvinnorna som förlorat sina liv kommer alltid att leva i våra hjärtan. Ni kommer alltid finnas med i vår kamp.”

-Remzi Kartal; ”Jag beklagar vår ledare Apos och kurdisk gerillas sorg. Avrättningarna är en mörk massaker /…/ Den här massakern visar tydligt vem som egentligen är terrorist.”

Drygt 50 tusen demonstranter fanns på plats i Paris.

Kurdaktuellt.se