paris

Massakern på de kurdiska politikerna Sakine Cansız, Fidan Doğan och Leyla Söylemez protesterades av tusentals i frankrikes huvudstad Paris.

Man krävde att de ansvariga ska ställas till svars för morden i dem tal man höll under demonstrationen. Kurdiska Föreningarnas Konfederation, Kon-Kurd, Farc, Svenska Vänster Partiet samt den Europeiska Vänstern fördömde massakern.

Tusentals kurder skanderade slagord utanför lokalen medan polisens rättstekniker genomförde en teknisk undersökning på mordplatsen. Paris guvernör och anti-terror gruppen kom till platsen.

-Det här är uppenbara mord och undersökningen ska genomföras av anti-terror gruppen, sade guvernören.

Även Frankrikes inrikesminister kom till KNK:s lokaler. Utan att göra ett officiell uttalande träffade han representanter för FEYKA-Kurdistan.

-Massakern är oacceptabel och oavsett vilka som ligger bakom ska vi avslöja förövarna, tillade han.

Kurdiska Nationella Kongressens, Kongra-Gel, ordförande Remzi Kartal och Kurdiska Samhällsunionens, KCK, ställföreträdare Zübeyir Aydar anlände också till KNK: Paris kontor.

-Den här massakern har begåtts för att stoppa förhandlingar med PKK:s ledare Abdullah Öcalan. Massakern har begåtts av de som inte vill se en lösning av konflikten mellan turkiska staten och kurder, att det är provokativt, sade Kartal.

Kropparna togs ut ifrån lokalen vid 12 tiden lokal tid och demonstranterna skanderade ”Şehîd namirin (martyrer dör aldrig)”, ”Heyf (hämnd).” Sedan tågade demonstranterna från Gare du Nord till Kurdiska Kultur akademin och därefter hölls ett pressmeddelande av KNK medlemmen Songül Karabulut och BDP representanten Faruk Doru.

Karabulut: ”Vi har sorg och vi är chockade över det som skett. Igår begicks politiska mord i Frankrike. I en känd kurdisk organisation blev kända kurdiska politiker till måltavlor. Händelsen är direkt kopplad till förhandlingsprocessen. Massakern begicks av de som inte vill se en lösning av konflikten. Att massakern ägde rum i Frankrike är också tankeväckande och Frankrikes anti-kurdiska hållning under senare år skapade en grogrund för detta.”

En uppmaning om att samlas på Place de la Bastille torget i morgon lördag kl 12.00 utfärdades av de kurdiska organisationerna i Frankrike.

Kurdaktuellt.se