sakine-rojbin1

Paris: Av allt döma har någon eller några gått in med ljuddämpande vapen in i Kurdiska institutets lokaler i Paris och avrättat en av PKK:s grundare Sakine Cansis, KNK:s Paris representant Fidan Dogan och Leyla Söylemez.

Kvinnorna hittades klockan 1 natten till torsdag av sina vänner, vid Kurdiska institutet i Paris på gatan Lafayette mitt i centrum av den franska huvudstaden. – Det ser ut som en avrättning, säger en poliskälla till Le Figaro. Uppåt 200personer hade samlats utanför Institutet i Paris i morse, då kropparna fortfarande inte forslats bort. Polisen medger att omständigheterna får en att tänka att det handlat om en avrättning, men utredningen kommer att klargöra de mer exakta omständigheterna kring dramat, säger en poliskälla till tidningen Le Figaro.

Enligt uppgifter försökte vänner till kvinnorna ta sig in i byggnaden där de hittades i natt. När de såg blodspår bröt de sig in, och hittade kropparna av tre avrättade kvinnor, säger Mehmet Ulker, ordförande för Kurdiska kvinnoorganisationen i Frankrike, FEYKA. Enligt polisen ska morden ha skett omkring 15 i går eftermiddags och tillägger att ljuddämpade vapen har använts i dådet.

Det är oklart vad motivet är, men sajten påpekar att den sammanfaller i tid med att Turkiet nyligen inlett samtal med den kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan.  Förhandlingarna går ut på att få PKK att avväpna sig. I en kommuniké uppmanar FEYKA alla kurder i Europa att samlas i Paris för att fördöma attacken mot kvinnorna.

 

Kurdaktuellt.se