Reportrar utan gränser sägs vara ”chockade” över beslutet som europeiska Eutelsat tagit om att avbryta sändningen av den kurdiska Roj-TV kanalen via dess satelliter.

”Vi är chockade över detta ensidiga och skandalösa beslut som fattats i strid med yttrandefriheten. Genom att avbryta braodcasting av Roj-TV tar Eutelsat ett initiativ som inte ens den danska domstolen gjort. Domstolen beordrade aldrig stängningen av kanalen, som f.ö. har överklagat domen”, sade organisationen.

Organisationen fortsatte att understryka att ”från Kina till Iran, Saudiarabien, har Eutelsat redan visat sin lilla hänsyn till rätten till information.

Bolaget hjälper nu till att främja ” terrorism ”retoriken. Behöver vi påminna om att detta är argument för repressiva regimer för att motivera sina angrepp på pressfriheten? Det är fortfarande under denna förevändning Turkiet har fängslat över trettio journalister för mindre än en månad sedan. Är franska regeringen, aktieägare i Eutelsat, villig att ta ansvar för sitt beslut? ”

Igår hade Eutelsat meddelat att man stoppat Roj-TV:s sändningar och bett andra distributörer att göra likadant.

Kurdaktuellt.se