I Amed (Diyarbekir) och i sju andra städer i norra Kurdistan (östra Turkiet) pågick stora demonstrationer i protest mot isoleringen av den kurdiska folkledaren Öcalan idag. Polisen försökte stoppa protesterna med våld och två personer anhölls.

Under den 144 dagar långa isoleringen har Öcalan inte fått träffa sina advokater. Demonstrationerna började vid BDP:s byggnader och tusentals personer deltog i dem. Slagord som ” länge leve Öcalan” samt ”inget förtryck kan stoppa oss ” hördes bland folkmassan.

BDP politikern Kerem Amac var en av de personer som höll tal under demonstrationerna. Han betonade den ursäkt som den turkiska statsministern Recep Tayyip Erdogan framförde angående Dersim massakern. Han sade: ”Vem ska be om ursäkt för de gripandena som Erdogans hantlangare genomför idag? Vem ska be om ursäkt för fängslandet och isoleringen av Öcalan och de fyra tusen BDP politikerna som rättslöst fängslats under namnet ”KCK operationerna?” samt kurdiska advokater som grips för att ha lagligt försvarat kurdiska politiker?”

Demonstrantionståget fortsatte mot Bismil men blev provocerade av turkiska polisens kameror och gasbomber . Provokationen besvarades med stenkastning mot polisen och efter den korta sammandrabbningen greps ett flertal unga personer.

Hundratals personer genomförde på annat håll sittande ”aktioner” som protest mot Öcalans isolering. På de plakat demonstranterna uppvisade stod det texter som ”så länge Öcalan är isolerad kommer vi att fortsätta vårt motstånd.” En annan BDP politiker, Mehmet Yergin, framhöll vikten av att upphäva isoleringen av Öcalan och påbörja förhandlingar med honom för att lösa konflikten. Härifrån försökte demonstranterna gå emot stadshuset men blev emellerid stoppad än en gång av turkisk polis som använda vattenkanoner och gasbomber.

Sålunda pågick även stora demonstrationer i centrala Amed och Yenisehir. Man fördömde inrikesministerns ord om att förbjuda demonstrationer och förinta möjligheten för kurder att yttra sig om i dessa frågor. Dessa militära och politiska operationer bör stoppas omedelbart, ingenting kommer att stoppa oss i vår kamp. Man nämnde Erdogans tal där han erkände att de var i dialog med Öcalan, och menade att det är den enda rätta vägen nämligen, dialog med Öcalan och PKK (Kurdiska arbetar partiet).

En liknande demonstration hölls även i turkiska Adana, där borgmästare och andra BDP politiker samlades och fördömde den turkiska statens agerande gällande Öcalans isolering. ”Detta är antidemokratisk och bortom mänsklig förstånd, det är ett omänskligt brott att isolera Öcalan på detta sätt, det är ett sätt att bromsa och stoppa vägen för en lösning. Det kurdiska folket kommer inte att ge upp sin kamp pga. denna handling, ”PKK är folket och folket är vi”…sades det…

Kurdaktuellt.se