Företrädare för Syriens ledande opposition som tillhör det kurdiska partiet PYD (Demokratiska Union Partiet) förbereder sig för en konferens i ett land där demonstrationer mot regimen fortsatt sedan i mars.

Kurdiska PYD: ordförande Salih Muhammed som kämpar för ”Demokratisk självbestämmanderätt och konstitutionell säkerhet för kurdernas i Syrien” menar att omvärlden bör veta bägge versionerna om händelserna i Syrien. Muhammed noterar att Turkiet har gjort allvarliga försök att hindra kurderna från att vinna mark i Syrien och sa också att frågan om Mavi Marmara (Gaza-flottan som attackeras av israeliska marinen) är också en del av denna plan.

Syriska folket har hittills varit spridd och inte organiserade men de var föremål för våld och förtryck av regimen i åratal. Nu har de funnit en möjlighet att förändra denna situation. Den civila uppror i Syrien rördes upp av de som trodde att regimen skulle kunna ändras. Å andra sidan den ordning som inte kunde tolerera det allmänna upproret, kontrollerade hela armén, vilka torterat och dödat människor och utsåg sina egna män i alla känsliga maktpositioner. Det backas upp av 150-160 tusen soldater som kunde utföra ett speciellt krig men användes mot dem som gör uppror mot fortsättningen av förtryckarregimen. Vi tror inte att armén kommer att förlora mycket.

Det finns några internationella krafter som vill dra nytta av den civila uppror som pågår i Syrien. Som PYD tror vi att planerna för dessa styrkor är till nytta för människorna, men den ensidiga rapporteringen om upproret speglar inte vår röst inte heller.

Kurdaktuellt.se