Södra Kurdistans (norra Irak) president Massoud Barzani besökte Kirkuk den 26 oktober med parollen, ”bär ett budskap om broderskap.” Han lovade att kurdiska styrkor skulle hjälpa till att fylla luckor i säkerheten efter att de amerikanska styrkorna dragit sig tillbaka. Kirkuk-arabiska blocket avböjde dock att delta i stämman.

”Syftet med mitt besök är att leverera ett budskap om broderskap och fred”, sade Barzani i början av sitt tal till lokala tjänstemän. Han sade att kurdiska regionen respekterar alla minoriteter Kirkuk. Kurder, araber, turkmener, assyrier, kaldéer och andra som bor i provinsen.

”Vi, tillsammans, har gjort Kirkuk till ett exempel på samexistens för att bevisa för alla att olika etniciteter i Kirkuk kan leva tillsammans oavsett det finns amerikanska styrkor eller inte”, sade president Barzani och konstaterade att efter tillbakadragandet av styrkorna är KRG (kurdish regional goverment) beredd att samarbeta med den federala regeringen för att bibehålla Kirkuks säkerhet. ”Vi vann och lät inte terrorister göra Kirkuk till ett öppet slagfält för sina verksamheter.” sade han.

Om förekomsten av kurdiska styrkor i Kirkuk, sade Barzani att kurdiska styrkor ska finnas kvar tills säkerhetssituationer stabiliseras och de måste stanna så länge det finns hot. Denna fråga lämnas sedan till administrationen och rådet i provinsen.

Barzani tal kom i ett möte med Kirkuks guvernör, hans ställföreträdare, ordförande och ledamöter i Kirkuk landsting. Medlemmar av den arabiska gruppen i fullmäktige bojkottade mötet.

Kurdaktuellt.se