Parlament ordföranden för Kurdistans regionala styre (KRG) Kemal Kerkuki krävde att att Iraks premiärminister Nuri El Maliki och utrikesminister Hoşyar Zebari som gjorde ett uttalande om PKK efter sitt Turkiet besök ska ha ett fredligt förhållningssätt i frågan.

Hewler: Till Iraks vice president Tarık El Haşimi sades det att ingenting kan lösas genom att skicka irakiska styrkor och kurdisk peshmerge till gränsen. Iraks utrikesminister Hoşyar Zebari försvarade att PKK har ingen rätt att befinna sig på Iraks territorium under sitt besök i Ankara i går torsdag.

”Vår premiärminister har gjort ett tillkännagivande om det och Turkiet och Irak är ense om den saken. Vi respekterar båda staters gränser. Detta är odiskutabelt och det kan inte existera någon som kan motsätta sig det. Det ska förverkligas olika metoder och mekanismer gällande uppgiften. Vi känner verkligen glädje över samarbetet mellan bägge länderna.”

Erdogan och Maliki ska ha uppgiften att städa undan: Nuri El Maliki som är premiärminister i ett land där bomberna exploderar alltjämnt sade före Zebaris besök i Ankara att han ska få igång irakiska armen mot PKK och PJAK.

”Existensen av dessa grupperingar utgör et hot i Turkiets samarbete med Iran och vi måste därför vidta åtgärder för att avvärja faran. När och var vi skickar armen beror helt på vår förmåga och rådande situationen. Men när väl tillfället finns kommer vi vara där” sade El Maliki. Enbart under senaste månaden har drygt 4200 BDP (kurdiskt parti i Turkiet) politiker arresterats, militära och polisiära operationer fortgår med all sin styrka och Erdogan som är premiärminister i ett land som utsetts för dåd varenda dag sade precis som han gjort under senaste 10 åren till El Maliki; ”Om inte ni städar undan PKK så kommer vi göra det!”

Kurdistan regionala styrets parlament ordförande Kemal Kerkuki sade i ett intervju till tidningen Rudaw att ”Iden om att förnya styrkorna inom Kurdistans gränser låter inte som en metod som kan lösa problemet. Alla parter måste inse att metoden att lösa konflikten genom våld och vapen är fel och de kan inte uppnå något syfte. Om du tränger ett lejon i ett hörn så kommer lejonet attackera dig och lemlästa dig. Men om du är närmar dig fredlig och är snäll då blir han vän med dig.”

Haşimi, konflikten kan inte lösas med militär till gränsen: Iraks vice president Tarık El Haşimi förmildrade sina uttalanden sedan och poängterade att just nu finns det ingen överenskommelse som man måste följa efter. Haşimi sade ”Det finns ingen konvention för att respektera Turkiets, Irans och Iraks gränser samt att upprätthålla fred. PKK och PJAK konflikten kan inte lösas genom militära medel eftersom det inte är tillräckligt. Det krävs massor med lösningar. Alla parter måste ta sitt ansvar. Irak har ett stort ansvar de också i denna fråga. Irak och KRG vet precis vad de ska göra.”