Tusentals människor samlades i dag i Paris för att högtidlighålla årsdagen av Abdullah Öcalans avresa från Syrien 9 oktober 1999.

Paris: Tusentals människor samlades i dag i Paris i Frankrike för att högtidlighålla årsdagen av PKK-ledaren (Kurdiska arbetarpartiet) Abdullah Öcalans avresa från Syrien 1999 efter påtryckningar från Turkiet och USA. Och under den stora demonstrationen i Paris deklarerade Europeisk vänster och Franska kommunistiska partiet att de stödjer PKK:s och BDP:s freds initiativ fullt ut. Dessutom uppmanade de kurder i Frankrike att samarbeta med dom för att få bort Nicolos Sarkozy från president posten.

Place d'Italie är platsen där marschen startar och Denfert-Rochereau är slut destinationen. Det kurdiska folket efterlyser Öcalans frihet och ett slut på militära operationer i kurdiska områden som har krävt åtskilliga civila liv.

Demonstranterna kommer att protestera mot ett nytt avtal mellan Turkiet och Frankrike som undertecknades i den turkiska huvudstaden Ankara igår. Avtalet undertecknades av den franske inrikesministern Claude Gueant. Gueant som på ett tvådagars besök i Turkiet. Enligt avtalet är det underförstått att Turkiet kan be Frankrike om hjälp och stöd i kriget mot kurderna och PKK.

Gueant möttes på torsdagen av vice premiärminister Besir Atalay och Turkiets chefsförhandlare Egemen Bagis. Och igår träffade den franska ministern turkiets inrikesministern Idris Naim Sahin.

18 kurder greps: Myndigheterna i Paris grep nyligen 18 personer med kurdisk bakgrund. Åklagare kräver fängelse på mellan sex månader och sex år för de misstänkta.

Dom väntas under november 2011.