I helgen sparkar världens första internationella kurdiska kongress igång i Holland med deltagare både från Kurdistan och andra icke-kurdiska forskare, affärsmän, politiker, akademiker samt medlemmar av den kulturella gemenskap från hela världen.

Det finns ett starkt intresse för kongressen och stora förväntningar av deltagarna. Mer än 30 kända personligheter från alla delar av Kurdistan och Storbritannien, USA, Kanada, Sverige, Norge, Finland, Irland, Tyskland, Frankrike, Venezuela och Sydkorea kommer att finnas på plats för att delta i kongressen och diskutera för att planera en långsiktig strategi för kurder och Kurdistan.

Zacharov pristagaren Leyla Zana öppnar kongressen med ett tal: År 1994 dömdes Leyla Zana till 15 års fängelse för att ha talat kurdiska i det turkiska nationalförsamlingen.

Bland de övriga talarna vid den tre dagar långa kongressen återfinns bl. a. dr Kari Anne Westrheim, ordförande för EU-Turkiet Civil kommissionen (Norge), professor Peter Herrmann från University College i Cork (Irland), Mrs Gissou Nia från Internationella brottmålsdomstolen i Haag (Nederländerna), herr Hemin Hawarmi från KDP med flera.

Fokus på Kurdistan: Kongressen kommer att organiseras i åtta sessioner, som kommer att täcka vetenskapliga perspektiv på hälsa, utbildning, ekonomi och politik, näringsliv, den ekonomiska utvecklingen i Kurdistan och medicinska behandlingar i Kurdistan.

Dessutom kommer kongressen fokusera på Kurdistans roll i Mellanöstern, kvinnor i kurdiska samhället, kampen för frihet, utbildning och social innovation som ett verktyg för att utveckla Kurdistan som nation.

Kurdaktuellt.se