Ett ohyggligt spel för att sätta igång markoperationer från Iran och Turkiet med hjälp av Barzani mot PKK och PJAK ser ut att bli verklighet. Kurdistans regionala regering KRG, är i hemliga samtal med både Turkiet och Iran.

Detaljerna i den iranska operationens planer som kommer att omfatta områdena Qendil, Xinere och Xaxurke som samtidigt attityderna håller på att bli hårdarea efter södra Kurdistans delegations besök under ledning av Barzani i Iran. Medan Kurdistans demokratiska parti (KDP) inrikesminister Karim Sinjari, ny chef för Iraks underrättelsetjänst, har gjort ett hemligt besök i Turkiet har KDP blockerat vägarna till Qendil f. o. m. igår. Det har också hävdats att USA gett grönt ljus till Turkiet i två månader för operationerna.

Den iranska militära verksamheten i Qendil området som inleddes den 16:e juli följdes av luft angrepp från den turkiska staten mot södra Kurdistan. I början av operationerna var KDP ganska orolig och bekymrad över Irans militära mobilisering och uttryckte förhållandevis tyst men ofta att attackerna riktade sig direkt mot dem.

Barzani Tehran kontakter: Emellertid började utvecklingen ta en annan kurs med Irans besök av KDP:s biträdande generalsekreterare Necirwan Barzani, KDP:s politbyråmedlem Fazil Mirani och inrikesminister Karim Sinjari. Under besöket i Teheran höll KDP delegationen samtal med Irans nationella offentliga säkerhetschef och den iranske presidenten. Strax efter detta möte, höll Necirwan Barzani PKK och PJAK ansvariga för attackerna och bad PJAK att lägga ned sina vapen.

Sinjari på hemliga besök i Turkiet: Å andra sidan gjorde inrikesminister Karim Sinjari ett hemligt besök i Turkiet då han var på väg tillbaka från Iran. Det anges att Sinjari är anledningen till besöket var att informera Ankara om den överenskommelse som nåtts mellan Iran och södra krafter om en eventuell mark operation.

Attityderna hårdnar: Efter press uttalandet då Necirwan Barzani var på väg tillbaka från Iran, försökte han ena allmänheten och säkerhetsstyrkorna i regionen för att KDP har visat en mer rigid inställning till protestdemonstrationer iscensatt mot operationerna av Turkiet och Iran. För att förhindra utvecklingen av demonstrationerna har KDP instruerat alla civila institutioner och personer nära sig att inte gå med i protesten.

Grund förberedelser: Södra Kurdistans styrkor har informerats om läget från början. När man beaktar uttalandet från Necirwan Barzani, kan man se att södra Kurdistan parlamentet faktiskt samlats och tagit beslut för denna agenda. Parlamentet har berett marken för aktiviteten och menar att ”PKK och PJAK är den enda anledningen av attackerna!” På samma sätt uttryckte Barzani liknande uttalanden nyligen om att PKK och PJAK är de har avgörande rollen och tillade att de själva inte har några problem med sina grannar.

Xinere och Qendil: Enligt de uppgifter vi fått under Necirwan Barzani sista besök i Iran har iranska styrkor tillåtelse att komma in sju kilometer mot Xinere – Xakurke linjen och fem kilometer mot Qendil linjen. Samtidigt har styrkorna för den allmänna säkerheten under ledning av KDP varnade människor i några byar, som kommer att ingå i den iranska verksamhetens område, och manade de om att lämna sina byar i Xaxurke och Xinere regioner fram till operationerna är över.

KDP och YNK attityden: De rapporter vi har fått om mobiliseringen i regionen påpekar för en oundviklig åtgärd som kommer att genomföras av de iranska och turkiska staterna gemensamt. Södra krafter kommer att samtidigt isolera sina gränser för att blockera inflödet av logistiskt stöd, ammunition och liknande behov. En annan obestämd information om rapporter om att Iran inte direkt kommer att delta i operationen, men täta dess gränser och blockera gerillastyrkornas förflyttningar samt att utföra intensiv artilleri attacker mot gerillan i området!

Vägar stängda: KDP har under tiden stängt alla vägar som bär till Qendil och Xinere regionerna och stannade kommande och gående i området.

Påstående om oss: Under tiden har Hesen Ahmet Mustafa, känd för sin förtrogenhet med Necirwan Barzani, skrev en Rundradiomottagare två dagar sedan USA har gett två månader tid till Turkiet för att genomföra operationerna mot PKK och PJAK. Mustafa uttryckte att södra styrkorna och den irakiska staten kan vara inblandade i operationen om PKK och PJAK fortsätter sina handlingar vid södra Kurdistans gränser mot dessa länder.

Propaganda började i södra Kurdistans press

Efter uttalandet av Necirwan Barzani, har Zagros TV börjat sända program som ger budskapet att ”operationerna som utförs av Iran och Turkiet på grund av PKK och PJAK men att de inte har några problem med sina grannländer förutom dessa krafter.”

All denna nya utveckling är fingervisning om vad som komma skall, vilket involverar södra Kurdistans väpnade styrkor i allra högsta grad!

Kurdaktuellt.se