Danska dagstidningen ”Dagbladet Politiken” skriver idag att en turkisk diplomat var beväpnad i domstolen den 1:a september då han deltog i rättegången mot Roj-TV i Köpenhamn tingsrätt.

Under torsdagens utfrågning upptäckte många med kurdiskt ursprung till sin stora fasa, att en företrädare för den turkiska ambassaden hade ett skjutvapen. En av de som kände sig hotad, var Roj-TV: s försvarsadvokat, Björn Elmquist.

”Det är inget mindre än en skandal. Detta är en terroristfall som rotat sig i en blodig konflikt med många döda kurder och turkiska soldater döda. Därför är det hemskt att någon kan finna att sitta beväpnad i en dansk rättssal ”, säger Björn Elmquist och fortsatte: ”Det är ofattbart att det kan ske. Polisen har varit mycket noga med att kontrollera publiken, och min klient, som representerar den kurdiska TV-stationen, var tvungen att identifiera sig varenda dag. Men du kanske skulle låta folk gå genom ambassaden ”, sa Björn Elmquist.

Domaren: ”Mycket oroande”: Mikael Sjöberg, som är överdomare och ordförande i föreningen för danska domare, utvärderade dagens händelse som ”mycket oroande”, och det spekulerades över vad den turkiske diplomaten skulle använda skjutvapen till.

”Det är helt oacceptabelt. Det finns inga särskilda regler för diplomater. Man får inte bära vapen, och definitivt inte i rättssalen ”, konstaterade landets domare.

Kurdaktuellt.se