I samband med den turkiska arméns förödande flygräder i de kurdiska regionerna sedan den 17:e augusti,har den kurdiska parlamentarikern Leyla Zana, skrivit brev till världens ledare.

Den kurdiska parlamentarikern och Sacharov pristagaren Leyla Zana, från det turkiska parlamentet har skickat brev till amerikanska presidenten Barack Obama, Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, FN: s generalsekreterare Ban Ki-Moon, ordföranden för Europaparlamentets Jerzy Buzek, ordföranden för Europeiska rådet, Herman Van Rompuy och Turkiets president Abdullah Gül om de senaste händelserna som har påverkat det kurdiska folket. I brevet kritiserar Zana de tilltagande attackerna mot kurderna.

Leyla Zanas brev lyder:

”Medan världen genomgår en mycket snabb process av förändring och omvandling och Mellanöstern upplever ny utveckling, kämpar vårt folk fortfarande för att överleva för sin existens. När det gäller kurderna och deras politiska status, är världsopinionen tillbakadragen och tyst. Bombningar av byar, hus och människor oavsett kön och ålder möts med stor förvåning av vårt folk och anses vara för svårt att förstå. De ständiga attackerna av kurder är inte i överensstämmelse med 2000- talets principer för rättvisa i världen.

De senaste flyganfallen mot Qendil, som har orsakat bl. a en hel familjs död, är försvårande omständigheter för Turkiets vice premiärminister, som för närvarande försöker statuera exempel för Mellanöstern, samtidigt som de förhandlar om medlemskap i EU. I ett uttalande till en rikstidning, sade den turkiske premiärministern; ” visa att driff är legitima och sanningsenliga och avstå inte från att försvara dig mot de som attackerar civila. ”(Bulent ARINC / Cihan News Agency/22.08. 2011)

Jag vill beklaga att medan västvärlden håller tyst, fortsätter Turkiets premiärminister som ett exempel för Mellanöstern, ökar våldet mot kurder. Jag är djupt oroad över att vi kan stå inför en modern diktatur, medan diktatoriska regimer i Mellanöstern faller. Regeringens ståndpunkt, att tvinga hela samhället att tänka som dem. Folket är förtryckta och kan/får inte uttrycka sina egna åsikter. Staten vill även lägga ner Roj-TV för att tysta kurder ytterligare. Turkiska staten har alltid sett våld som den enda lösningen för att lösa den kurdiska frågan.

I vittnesbörd inför hela världens mänsklighet, som har varit i en miljö fylld av konflikter i 200 år nu, vill och förväntar vi oss nu lugn och ro.

Kurdistan bör inte bli en ny Palestina eller jämförbar med Sri Lanka. Annars kommer ett socialt kaos och ett etniskt krig mellan Europas folk vara oundvikligt, som utan tvekan kommer att dra världsfreden och mänskligheten i en ännu mer kaotisk situation.

Jag förväntar mig och önskar att ni kommer att följa ert samvete och uppfyller ansvaret er position fordrar.”

Kurdaktuellt.se