Tusentals trotsar förbud och samlas i Kurtalan för att fira ”Väckelsedagen” som var startskottet för kurdernas frihetskamp.

Tusentals människor kom till Kurtalan igår för att fira den 3:e Eruh Çırav kultur och natur Festivalen på den 27: e årsdagen av väpnade konflikten som tog sin början med en attack, för att säga stoppa slaveriet av kurdiska folket, under ledning av Mahsum Korkmaz (känd som ”AGIT”) i Eruh-Semdinli den 15:e augusti 1984 när PKK (Kurdistans arbetarparti).

När Eruh distriktet nekades tillstånd för firandet av festivalen, protesterade tusentals människor som kom från olika regioner till provinsen Kurtalan mot beslutet och förde fram en marsch med facklor.

Medan massan startade marschen från Sanat avenyn med slagord, blev marschen blockerad av polisens barrikader. Trots att polisen försökte att skingra massan för att stoppa firandet fortsatte marschen och en konflikt bröt ut mellan demonstranter och polis, som ingrep med bepansrade fordon, tårgas och vattenkanoner.

Polisen sköt intensivt gas-bomber för att hindra demonstranterna men de reagerade med att kasta stenar för att försvara sig. Polisens barrikad och fordon attackerades sedan av den provocerade folkmassan. Medan folkmassan skingrades in i sidogatorna efter en tid, fortsatte polisen urskiljningslös skjuta gas-bomber mot människorna.

15:e augusti är en ”Väckelsedag” varför det firas även på andra håll bl. a. i Ryssland, Frankrike, Tyskland och på andra platser runt om i världen där kurder är i diasporan.

Kurdaktuellt.se