Rättegången mot ROJ TV inleddes i dag i Danmark, men domaren lämnade rättssalen!

Försvarsadvokaterna för ROJ TV krävde avskrivning av ärendet på grund av ett upprörande tackbrev som åklagaren håller i åtalet skickat till turkiska myndigheter. Rättegången vid Köpenhamns tingsrätt började med en kris. Åklagarens argument på grundval av åtalet att PKK är en ”terroristorganisation” möttes med motstånd från Roj TV: s advokater. Domaren lämnade därefter rättssalen.

Det har kommit ut att åklagaren i ärendet, har många gånger besökt Turkiet angående ROJ TV-utredningen och träffat där en delegation som har valts ut av turkiska statliga myndigheter. Han har sedan skickat ett tackbrev till turkiska myndigheter för att uttrycka sin uppskattning.

ROJ T:s advokat Björn Elmquist, som har avslöjat skandalen krävde en utredning om domstolens legitimitet och att det skall komma upp till diskussion samt för att därmed åtgärder skall vidtas. Elmquist diskuterade frågan under en kort paus i förhandlingen, men domstolen avvisade hans förfrågan.

I presentationen som gjordes under förhandlingen, konstaterade ROJ TV: s advokater att ärendet inte kan räknas som ett fall av ”terrorism” som det är inom ramen för tankefrihet och yttrandefrihet. Advokaterna påkallade sedan uppmärksamhet om att bevisen är turkisk grundat källkod-bevis som lagts fram av åklagare och än en gång krävde uppsägning av ärendet. Även om domstolsstyrelsen tog en paus i en halvtimme för att diskutera advokaternas begäran, så avvisades det av styrelsen och de började läsa stämningsansökan.

Kurdaktuellt.se