Den iranska regimen som försöker invadera södra Kurdistan (norra Irak) har samtidigt omringat den kurdiska regionen Khorasan (nordöstra Iran).

Kurder i Khorasan har protesterat mot ockupation försöket och iranska regimen är rädd för konsekvenserna varför de har gripit kurdiska demonstranter och den kände kurdiske poeten Ali Riza Sipahi är bland de gripna.

Ali Riza Sepahi är född 1971 i Laine distriktet som ligger i Khorasan. Han har skrivit 12 böcker som har getts ut både på kurdiska och persiska. Han är en känd figur för den kurdiska litteraturen och är en stor förespråkare av det kurdiska språket i allmänhet.

Ali Riza är drabbad av en allvarlig blodsjukdom varför han är i behov av särskild vård. Han är dessutom en hederlig familjeman och far till tre små flickor.

Den 30:e juli 2011 fick han besök av fyra tungt beväpnad militärpolis, vilka sedan separerade honom från hans fru och hans döttrar som låstes in i olika rum i hemmet varpå soldaterna genomförde en olaglig husrannsakan. De band för hans ögon och handfängslade honom för att sedan föra bort han tillsammans med hans böcker och annat material som Ali har skrivit. Ingen har hört något ifrån honom varför hans familj är mycket orolig för hans hälsa.

Hans enda brott är att skriva kurdiskt litteratur. Hans familj vädjar till världssamfundet för att han ska återfinnas.

Alir Riza Sepahi

Kurdaktuellt.se