Demirtas, frigivningen av Apdullah Öcalan bör vara öppen för disskussion.

Grupp ordföranden för BDP (Fred och Demokratiska Partiet) Selahattin Demirtas menar att Apdullah Öcalan som tjänar livstidsstaraff på ön Imrali, bör släppas fri.

Demirtas som svarade på frågor från turkiska NTV, sa att regeringen bör också ta nya steg för att lösa den kurdiska frågan. Vidare sa han: ”Om inte ett nytt steg tas i den frågan så kan inte Öcalan träffa delegationen på Imrali. Regeringen ska inte framkasta att `Processen är blockerad, vi kan inte förhandla`. Om det behövs så kan de ha öppna diskussioner. Öcalans villkor ska sålades implementeras. Till och med hans frihet bör inkluderas i öppenheten. Ska vi vara åskådare till detta blodutgjutelsen eller ska vi diskutera fred och bli kvitt blodfejden? Vi menar inte att AKP regeringen ska göra eftergifter, att landet och samhällena klyvs. Det vi menar är inga eftergifter, det är snarare steg i fredens väg. Turkiet kan inte ta skada av att ha en sådan disskussion. Men det är ingen av oss som vill se på helt maktlös när människor dör varenda dag. Det är dessa som är lösningarna”.

Kurdaktuellt.se