Hewler: Södra Kurdistan (KRG) gick för tredje gången till val och parlamentets 111 platser stod på spel.

Valresultatet från den 21:e september är inte fullräknade än men de preliminära siffrorna tyder på en klar seger för regerande KDP och Barzani. För PUK blev detta val en brakförlust och uppstickaren GORAN var nästa vinnare. PUK:s kraftiga nedgång tros bero på Talabanis bortavaro.

Det här var det tredje valet sedan södra Kurdistan blev en autonomi 1992. Cirka tre miljoner röstberättiga fick chansen att rösta. Valdeltagandet var 74 % procent och valet gick lugnt till. Hela 30 partier deltog i valet i Hewler, Silemani och Duhok.

Enligt nyhetssajten Rudaw är valresultatet som följande:

KDP 38,7 %

GORAN 23,26 %

PUK 16,84 %

Yekgirtu 10,1 %

Komele 6.52 %

Övriga 4,49 %

Intressant är att PCDK som har kopplingar till frihetsrörelsen i norra Kurdistan verkar ha knäppt till sig en plats i parlamentet.

Kurdaktuellt.se