ww
Foto: Zin Kahraman

Igår firades det kurdiska nyåret Newroz som infaller vid vårdagjämningen 21 mars varje år. Det fanns en extra förväntan och spänning inför detta nyår eftersom kurdiska folkledaren Abdullah Öcalans tal skulle läsas upp.

Amed: Miljoner kurder och kurdvänner hade samlats i Kurdistans huvudstad Amed (Diyarbakir) för att fira det kurdiska nyåret Newroz. Stämningen var glädjefull och hoppfull. Det fanns ett leende på nästan varje barns och kvinnas läppar. För  det blåste fredsvindar i vårsolens skugga i Amed, det blåste optimism. Det skulle bli en dag då Turkiet och Kurdistan (PKK) deklarerar en fredsplan som båda parter rättade sig efter. Det skulle bli en dag då vapnen skulle läggas ner, en dag då förtryck upphör och demokrati införs, i praktiken. Kurder skulle äntligen få ett erkännande och PKK skulle legitimera kurdernas krav på demokratiska-och mänskliga rättigheter inom ramen för FN-stadgarna. Ett sekel av despotism skulle upphöra, det skulle bli början på det.

Och så kom talet. Talet lästes först upp av Pervin Buldan på kurdiska och sedan av Sirri Sureyya Önder på turkiska. Även om vissa kurdiska nationalister rynkade på pannan så uppfyllde talet, överlag, det kurdiska folkets förväntan. Det var tillfredsställande. Abdullah Öcalan manade, inte bara Turkiet, utan även andra länder som ockuperar eller gränsar till Kurdistan  att  ta fredens väg. Att dessa nationer med brödrafolk har blivit vilseledda av politiska påtryckningar utifrån. Att Västerländska imperialistiska maktambitioner och  erövringståg gjort turkar, kurder, araber och perser till fiender.

”Idag vaknar vi till en ny nation, vi avslutar den väpnade  kampen och övergår till den politiska fredsprocessen” sades det vidare. Öcalan menade att vi bör tysta vapnen för att skapa fred och harmoni för alla inblandade.

Talet ingöt hopp och förväntan. Det återstår att se vad Turkiets svar blir på det. Kurdistan har ensidigt utlyst vapenvila och släppt turkiska fångar. Nu är det helt och hållet upp till den turkiska regeringen och Erdogan att visa att man denna gång på allvar menar med att erkänna kurdernas rättigheter och därmed skapar fred de två folken emellan.

Kurdaktuellt.se